Menu Zavřít

Za problémy v IPR může Kolínská, tvrdí ODS a žádá hlavu náměstkyně pražské primátorky

19. 10. 2016
Autor: Topič Petr/Sedmička

Pražská ODS chce na čtvrtečním jednání zastupitelů navrhnout odvolání primátorčiny náměstkyně Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice). Důvodem je krize fungování Institutu plánování a rozvoje (IPR) a odchod odborníků chystajících Metropolitní plán. Vedení Prahy v září odvolalo ředitele IPR Petra Hlaváčka, následně podali výpovědi členové týmu územního plánu a práce na něm se téměř zastavily.

„Současný stav zablokovaného takzvaného Metropolitního plánu vnímáme jako fatální politické selhání. Stávající radní pro územní rozvoj objektivně škodí rozvoji města a měla by ve funkci skončit. Ostatně, i kritika ze strany odborné veřejnosti je nezpochybnitelná,“ sdělil pražský zastupitel za ODS Alexander Bellu.

Za situaci v IPR a celkově v územním plánování je podle něj zodpovědná Kolínská i její předchůdce ve funkci a předseda SZ Matěj Stropnický. „V praxi dokázali, že svěření územního plánování Straně Zelených není krokem vpřed, ale naopak vzad. Tento názor zastávám nikoli jako odborník na územní plánování, ale mimo jiné i jako místostarosta Prahy 3, který má na starosti zavádění chytrých technologií do každodenního života občanů,“ uvedl Bellu. Podle něj nelze zavádět prvky takzvaného smart cities bez fungujícího územního plánování.

Přečtěte si, jaké má hlavní město plány s nákladovým nádražím:

Praha vypíše urbanistickou soutěž na zástavbu žižkovského nádraží

Nákladové nádraží Žižkov

Na čtvrtečním jednání tak ODS předloží materiál, aby byla Kolínská odvolána. Zda se tak stane, není jasné, protože zastupitelé musí materiál nejdříve zařadit na program jednání a pak o případném odvolání mohou hlasovat.

Kolínskou vyzvala v uplynulých týdnech k rezignaci i opoziční TOP 09, také kvůli odvolání ředitele IPR Hlaváčka. Rozhodnutí kritizovali nejen opoziční zastupitelé, ale také řada odborníků včetně architektů Martina Rajniše nebo Jakuba Ciglera. Skupinu řešící Metropolitní plán v IPR následně opustilo 13 odborníků z 15 členů včetně vedoucího architekta Romana Kouckého.

Institut byl založen za bývalého primátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09) transformací z někdejšího Útvaru rozvoje města. IPR má za úkol mimo jiné připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. Jeho roční rozpočet je asi 300 milionů korun.


Z metropole čtěte více:

Architekti z IPR přemalovali sídliště na Černém Mostě

BRAND24

Praha odložila vypracování studie na zástavbu Nákladového nádraží Žižkově

Letitá kauza podhodnoceného prodeje budov ČD se vrací k došetření


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).