Menu Zavřít

Vodíkové autobusy a bezodpadové město. Praha představila plán do roku 2030

5. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Jak by mohla vypadat Praha v roce 2030? Ulice křižují vodíkové autobusy, na střechách fungují sběrače dešťové vody, lidé využívají lokální chytré sítě a přepravují se do zaměstnání sdílenými automobily. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) spolu se zástupci vysokých škol a firmy Operátora ICT představila koncepci Smart Prague. Podle zastupitelů za stranu Pirátů město slibuje technologické eldorádo, ale nefunguje mu ani vlastní web.

Na smart projekty Praha podle primátorky prozatím vyčlenila 600 milionů korun. Částka je určena na současné volební období, tedy dva roky. „Praha je ve srovnání s jinými městy v evropském regionu celkem vepředu, protože si zřídila vlastní společnost, aby implementovala prvky smart,“ uvedla. Částku, která by byla potřeba na pokrytí celého konceptu Smart Cities až do roku 2030, Krnáčová neupřesnila.

Koncept je rozdělený do šesti oblastí - mobilita, chytré budovy a energie, bezodpadové město, atraktivní turistika, lidé a městské prostředí a datová oblast.

Operátor ICT čerpal při zpracovávání koncepce i ze zkušeností zahraničních měst. „Nepůjde o osamocená řešení jednotlivých klíčových oblastí, ale o systém provázaný s celoměstskou datovou platformou, která umožní data vyhodnocovat a interpretovat,“ informuje magistrát.


Praha chce být chytrá. Čtěte:

Praha chce zkušebně vybavit své budovy chytrými technologiemi

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác


Podle zastupitelů za Piráty jde o „druhou opencard“. „Město neřeší základní problémy jako je vlastní web, signál pro volání a internet v metru,“ uvedl předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek. Praha by měla podle Pirátů spíše dotáhnout nejdříve zabezpečení komunikace v síti Tetra integrovaného záchranného systému či chybějící evidenci majetku.

CONTENT24

Operátor ICT v současnosti spouští podle generálního ředitele firmy Michala Fišera první pilotní projekty. „Až po jejich posouzení a vyhodnocení je bude možné přetavit do celoměstských řešení,“ uvedl. Město zatím nechalo nainstalovat deset chytrých laviček a solární odpadkové koše. Vladimír Zadina z Operátora ICT zmínil, že důležité bude i zapojení Pražanů. Na stránkách smartprague.eu mohou navrhovat vlastní projekty.

Na přípravě chytrých řešení bude Praha spolupracovat s ČVUT a Karlovou univerzitou. „Jedním z nejdůležitějších pilířů je datová platforma. Od ní si slibujeme řadu příležitostí,“ uvedl rektor ČVUT Petr Konvalinka.

Dále čtěte:

Praha startuje výběrové řízení na chytré lavičky a koše. V ulicích mají být na jaře

Magistrát zadal Operátorovi ICT další zakázku za stovky tisíc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).