Menu Zavřít

Velké oči. Šlechtová chce kongres OSN za 400 milionů

5. 9. 2016
Autor: Jan Rasch, Repro Strategie

Šéfka Ministerstva pro místní rozvoj Karla Šlechtová zamýšlí uspořádat v Praze obrovský kongres Organizace spojených národů za 400 milionů korun.

Šlechtová plánuje uspořádat v hlavním městě Světové fórum měst v roce 2020. Kdyby uspěla, přijelo by do Prahy až 18 tisíc účastníků z členských zemí Organizace spojených národů (OSN). Takové množství je srovnatelné jen s 55. zasedáním Mezinárodního měnového fondu, které se v Praze konalo v roce 2000. Tenkrát přijelo do Prahy 15 500 pozvaných hostů a další tisícovky demonstrantů. Návrh ministryně pro místní rozvoj, který má týdeník Euro k dispozici, prošel meziresortním připomínkovým řízením a míří do vlády.

Týdenní fórum by mělo podobný charakter jako EXPO, kdy pořadatel připraví prostory, v nichž účastníci akce diskutují. Fórum nicméně nepřijímá na závěr žádnou deklaraci. Podle Šlechtové by „monitorovalo čtyřletou implementaci dokumentu ‘New Urban Agenda’, dále zvyšovalo povědomí o udržitelné urbanizaci a podporovalo spolupráci mezi státy a partnery OSN v oblasti rozvoje města a bydlení“.

Tento bohulibý cíl by podle plánovaného rozpočtu stál 397 milionů korun, které by platila pořadatelská země, tj. český stát. Zhruba 175 milionů korun by přitom šlo na účet OSN a platily by se z něho náklady na účast nejméně rozvinutých států světa a další humanitární projekty. Samotné výdaje na organizaci akcie by pak činily 222 milionů korun.

Jednotlivé resorty se k návrhu staví spíše rezervovaně a Babišovo ministerstvo ho financovat nechce. „MF se neztotožňuje s požadavkem Ministerstva pro místní rozvoj na navýšení jeho rozpočtu za účelem uspořádání Světového fóra měst,“ říká tiskový mluvčí Jakub Vintrlík. Šlechtová by tak musela hledat peníze ve vlastním rozpočtu.

Sporný je také ekonomický přínos fóra. „Bezprostřední ekonomická návratnost se může pohybovat maximálně někde kolem pětiny rozpočtu akce,“ tvrdí Václav Novotný, šéf pražských zastupitelů TOP 09, který má v kongresové turistice dlouholeté zkušenosti. Přínos podle něho nicméně může být dlouhodobý, pokud se podaří akci perfektně zorganizovat. I o tom však lze pochybovat, jelikož fórum takového rozsahu by se dalo uspořádat jen v Kongresovém centru. Město Praha ale už dva roky není schopna zahájit jeho rekonstrukci, která měla být dokončena příští rok.

Dále čtěte:

CONTENT24

CzechTourism čelí trestnímu oznámení, měl utrácet nehospodárně

Česko loni nedočerpalo z fondů EU 6,8 miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).