Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Hypotéka i pro pouhé družstevníky

Máte možnost odkoupit podíl z družstevního bytu? Nevíte, jak by to bylo s jeho…

S Erikem Štefanovičem o digitalizaci, BIM a úspěšných projektech bytových domů

Skupina firem DELTA s hlavním sídlem v rakouském Welsu patří k vedoucím společnostem v…

MBA Management ve zdravotnictví: správná volba pro lékaře i manažery

V oblasti zdravotnických oborů získává titul MBA stále větší význam a často je jedním z…

Interiér pražské restaurace Grand Cru
Interiér pražské restaurace Grand Cru
Autor: Facebook/Grand Cru

Velká úroda v pražském Grand Cru

02. října 2016, 10:00 - Petr Holec
Interiér pražské restaurace Grand Cru
Interiér pražské restaurace Grand Cru
Autor: Facebook/Grand Cru
02. října 2016, 10:00

V restauraci Grand Cru mají po krátké rekonstrukci nové večerní menu, určitě jedno z nejlepších.

Jan Punčochář má v restauraci novou vytouženou kuchyň a k ní samozřejmě patří i nové večerní menu. Jeho vaření nikdy nešlo zaškatulkovat podle módních trendů: už od dob Le terroir praktikuje špičkovou moderní gastronomii včetně experimentů. Nikdy ale zbytečně nečaroval se skupenstvím ingrediencí ani jídlo nezbavoval výrazné chuti. Taky vás ale neničil její brutalitou, jak to umí skandinávská kuchyně. Nebo jinak: v jeho menu nikdy nenajdete mrkvový talíř, maso v Grand Cru ale pořád zůstává masem.

Nové večerní menu je podle mě Punčochářovo nejlepší. Jeho přímost a chytrá kombinace ingrediencí i chodů navíc potěší i ty, na které bylo jeho jídlo někdy zbytečně komplikované, a to i před čtvrtou lahví vína. Vše začíná už u amuse bouche: chleba s telecím morkem i pita chléb plněný kuřetem a lilkem jsou samozřejmě klasické jednohubky, hrají ale tisícem a jednou chutí včetně jemné ostrosti. Amuse bouche má sice v puse jen polechtat, chuť téhle si ale budete pamatovat dlouho. Nebo aspoň já si ji pamatuji ještě nad klávesnicí.

Přečtěte si o ruské expanzi Kozloven:

Východní expanze: Kozlovny míří do Ruska

ilustrační foto ( Autor: E15 )

Studené gazpacho zakápnuté olivovým olejem je hebké jako samet a navíc v něm sedí křehké a šťavnaté uzené kachní prso. Předkrm vás perfektně osvěží a stejně tak i smažený kalamár plněný rajčetem a fetou, na talíři ještě doplněný velkou krevetou, bazalkou a čerstvou zeleninou. Kalamár má téměř průhledné delikátní mořské maso, jehož chuť rajče s fetou podpoří. Všechny ingredience se podporují nejen chutí, ale navíc se na talíři netlučou ani konzistencí. A ladí k sobě i esteticky, netrápí vám oči. Nikdo z personálu neodporuje, když říkám, že připravit tenhle předkrm chce svůj čas.

Ano, největší peckou má vždy být hlavní chod, k němu veškeré drama směřuje. Pro mě ale největší peckou nového menu zůstává nanuk. Nejde o zmrzlinu z večerky, ale v červeném víně marinované foie gras s cibulovou marmeládou a ořechy ve tvaru nanuku, do nichž je zabodnutá i klasická nanuková špejle. Žádná špičková restaurace, která nemá své originální foie gras, podle mě není hodná vaší kreditky. Tohle krémové foie gras, servírované s tmavými naloženými višněmi, je hodné i dvou kreditek. A zvlášť v kombinaci se starším tmavě zlatavým tokajským, které vám tuhle delikatesu pomůže spláchnout rychleji, než kvůli ní krmí nebohé kachny a husy.

Důstojná tečka

Všichni míváme v restauracích svá hororová jídla připravená z ingrediencí, které nemusíme. Mým hororem měly být gratinované hřiby se žloutky a parmezánem, jídlo s výrazným aroma teplého sýra a hub.

Nebyly: žloutky dodaly jemným a na tenké plátky nakrájeným hřibům krémovost a parmezánu bylo na talíři naštěstí jen decentně. Jen bych k jídlu s hutnými žloutky volil hutnější víno než španělské bílé s poměrně krátkým koncem.

S jehněčím hřbetem se málokdy můžete splést, pokud v kuchyni nepáchají vyložené zlo. Punčochář z něj dělá křehký a uprostřed tmavě rudý steak podávaný s pošírovanou cibulí, datlemi a omáčkou ze zeleného pepře. Someliér k němu vybral základní burgundské, výrazné maso s omáčkou ale podle mě lépe podtrhne trochu větší víno, klidně také burgundské. Menu končí podobně, jako i začíná -perfektně: panna cotta z kachních jater s třešňovým sorbetem a voňavým lesním ovocem je důstojnou tečkou za skvělou hostinou.

Grand Cru
Lodecká 4, Praha 1
T: 775 044 076
E: info@grand-cru.cz www.grand-cru.cz
Otevřeno: Po-Pá: 11.30-15.00, 18.00-23.00 So: 17.00-23.00
Přečtěte si, jak naše zvyky berou v zahraničí:

Ve světě nás berou jako pivní zemi, říká česká Master of Wine

Česká Master of Wine Lenka Sedláčková (Zdroj: Makro Cash & Carry ČR) ( Autor: Makro Cash & Carry ČR )

Přečtěte si i o dalších pražských restauracích:

Jednooký král špičkové gastronomie sídlí v pražských Holešovicích

Chilli Point: Někdo to rád opravdu pálivé



Čtěte také

 Hradní kancléř Vratislav Mynář

Stát zaplatil pokutu za pochybení Hradu, škodu ale nevymáhá

Ministerstvo financí zaplatilo víc než 70 tisíc korun jako pokutu za nezákonný postup…

před 2 hodinami

ilustrační foto

Vyčerpání evropských peněz jako hlavní kritérium. Z podpory pro malé podniky čerpaly nadnárodní korporace

Z miliard korun určených hlavně pro malé a střední firmy ze sektoru informačních a…

před 2 hodinami

Martin Němeček

Po krizi jsme nakoupili nesmírně kvalitní majetek velmi lacino, říká Martin Němeček z CPI

Akcie některých firem na burze neuvěřitelně padají. A to je ideální příležitost pro…

před 4 hodinami

Praha Nádraží Holešovice

První pražské partnerství. Projekt rozvoje Nádraží Holešovice zadrhává už na startu

Společný projekt pražského dopravního podniku a developerů Borensteina a Samiiho v…

před 4 hodinami

textilka Veba

Dotováním k růstu i úpadku: jak se daří českým příjemcům evropských peněz

Dotace na rozvoj podnikání nepřinášejí českým firmám záruku úspěchu. Více než polovina…

před 10 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Za týden nás čeká svátek
Senioři a moderní technologie - nepřátelé či kamarádi?
eNeschopenka 2020: co se změní?
Školní prázdniny v roce 2019/2020: kdy se mohou děti těšit na volno?
Čeho se nejvíce bojí začínající řidiči?
Auta
Škoda Octavia nové generace se (ne)ukazuje na prvních…
Produkční Tesla Model 3 je rychlejší než Porsche Taycan Turbo S. Zvládne až 900 km/h
Honda CR-V Hybrid vs. Toyota RAV4 Hybrid: Diesel? Nevedeme!
Galerie fotek, které se do AMS nevešly: Bentley GTC, Superb Scout, Mazda CX-30 a další
CaetanoBus představil autobus s palivovými články od Toyoty
Hry pro příležitostné hráče