Interiér pražské restaurace Grand Cru
Interiér pražské restaurace Grand Cru
Autor: Facebook/Grand Cru

Velká úroda v pražském Grand Cru

02. října 2016, 10:00 - Petr Holec
Interiér pražské restaurace Grand Cru
Interiér pražské restaurace Grand Cru
Autor: Facebook/Grand Cru
02. října 2016, 10:00

V restauraci Grand Cru mají po krátké rekonstrukci nové večerní menu, určitě jedno z nejlepších.

Jan Punčochář má v restauraci novou vytouženou kuchyň a k ní samozřejmě patří i nové večerní menu. Jeho vaření nikdy nešlo zaškatulkovat podle módních trendů: už od dob Le terroir praktikuje špičkovou moderní gastronomii včetně experimentů. Nikdy ale zbytečně nečaroval se skupenstvím ingrediencí ani jídlo nezbavoval výrazné chuti. Taky vás ale neničil její brutalitou, jak to umí skandinávská kuchyně. Nebo jinak: v jeho menu nikdy nenajdete mrkvový talíř, maso v Grand Cru ale pořád zůstává masem.

Nové večerní menu je podle mě Punčochářovo nejlepší. Jeho přímost a chytrá kombinace ingrediencí i chodů navíc potěší i ty, na které bylo jeho jídlo někdy zbytečně komplikované, a to i před čtvrtou lahví vína. Vše začíná už u amuse bouche: chleba s telecím morkem i pita chléb plněný kuřetem a lilkem jsou samozřejmě klasické jednohubky, hrají ale tisícem a jednou chutí včetně jemné ostrosti. Amuse bouche má sice v puse jen polechtat, chuť téhle si ale budete pamatovat dlouho. Nebo aspoň já si ji pamatuji ještě nad klávesnicí.

Přečtěte si o ruské expanzi Kozloven:

Východní expanze: Kozlovny míří do Ruska

ilustrační foto ( Autor: E15 )

Studené gazpacho zakápnuté olivovým olejem je hebké jako samet a navíc v něm sedí křehké a šťavnaté uzené kachní prso. Předkrm vás perfektně osvěží a stejně tak i smažený kalamár plněný rajčetem a fetou, na talíři ještě doplněný velkou krevetou, bazalkou a čerstvou zeleninou. Kalamár má téměř průhledné delikátní mořské maso, jehož chuť rajče s fetou podpoří. Všechny ingredience se podporují nejen chutí, ale navíc se na talíři netlučou ani konzistencí. A ladí k sobě i esteticky, netrápí vám oči. Nikdo z personálu neodporuje, když říkám, že připravit tenhle předkrm chce svůj čas.

Ano, největší peckou má vždy být hlavní chod, k němu veškeré drama směřuje. Pro mě ale největší peckou nového menu zůstává nanuk. Nejde o zmrzlinu z večerky, ale v červeném víně marinované foie gras s cibulovou marmeládou a ořechy ve tvaru nanuku, do nichž je zabodnutá i klasická nanuková špejle. Žádná špičková restaurace, která nemá své originální foie gras, podle mě není hodná vaší kreditky. Tohle krémové foie gras, servírované s tmavými naloženými višněmi, je hodné i dvou kreditek. A zvlášť v kombinaci se starším tmavě zlatavým tokajským, které vám tuhle delikatesu pomůže spláchnout rychleji, než kvůli ní krmí nebohé kachny a husy.

Důstojná tečka

Všichni míváme v restauracích svá hororová jídla připravená z ingrediencí, které nemusíme. Mým hororem měly být gratinované hřiby se žloutky a parmezánem, jídlo s výrazným aroma teplého sýra a hub.

Nebyly: žloutky dodaly jemným a na tenké plátky nakrájeným hřibům krémovost a parmezánu bylo na talíři naštěstí jen decentně. Jen bych k jídlu s hutnými žloutky volil hutnější víno než španělské bílé s poměrně krátkým koncem.

S jehněčím hřbetem se málokdy můžete splést, pokud v kuchyni nepáchají vyložené zlo. Punčochář z něj dělá křehký a uprostřed tmavě rudý steak podávaný s pošírovanou cibulí, datlemi a omáčkou ze zeleného pepře. Someliér k němu vybral základní burgundské, výrazné maso s omáčkou ale podle mě lépe podtrhne trochu větší víno, klidně také burgundské. Menu končí podobně, jako i začíná -perfektně: panna cotta z kachních jater s třešňovým sorbetem a voňavým lesním ovocem je důstojnou tečkou za skvělou hostinou.

Grand Cru
Lodecká 4, Praha 1
T: 775 044 076
E: info@grand-cru.cz www.grand-cru.cz
Otevřeno: Po-Pá: 11.30-15.00, 18.00-23.00 So: 17.00-23.00
Přečtěte si, jak naše zvyky berou v zahraničí:

Ve světě nás berou jako pivní zemi, říká česká Master of Wine

Česká Master of Wine Lenka Sedláčková (Zdroj: Makro Cash & Carry ČR) ( Autor: Makro Cash & Carry ČR )

Přečtěte si i o dalších pražských restauracích:

Jednooký král špičkové gastronomie sídlí v pražských Holešovicích

Chilli Point: Někdo to rád opravdu pálivé



Čtěte také

 Brexit, ilustrační foto

Evropská unie se bude odkladem brexitu zabývat až po hlasování v Británii

Členské země Evropské unie se budou případným odkladem brexitu zabývat až po hlasování…

20. října 2019

 Do čela TOP 09 kandidují Tomáš Czernin a Markéta Pekarová Adamová

Hrabě a Markétka. O post předsedy TOP 09 se střetnou Kalouskův muž a Pospíšilova žena

Do čela TOP 09 kandidují Tomáš Czernin a Markéta Pekarová Adamová. O novém předsedovi či…

20. října 2019

Makrooko Miroslava Zámečníka

Spolehlivá německo-česká převodovka

Na výpadek vývozu velkého rozsahu není česká ekonomika připravena, ač muže nastat dříve,…

20. října 2019

 Autonehoda, ilustrační foto

Pojišťovny změnily ceníky. Povinné ručení v průměru zdražilo o 2,3 procenta

Průměrná cena pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tzv. povinné ručení, stoupla od…

20. října 2019

Praha  Nový byt, ilustrační foto

Neobydlených bytů v Praze je 46 tisíc. Skutečný počet může být nižší, tvrdí expert

Podíl neobydlených bytů na celkovém bytovém fondu v Praze jsou nižší jednotky procent.…

20. října 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujal Vás tento článek?
Ohodnoťte ho

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Senioři a moderní technologie - nepřátelé či kamarádi?
eNeschopenka 2020: co se změní?
Školní prázdniny v roce 2019/2020: kdy se mohou děti těšit na volno?
Čeho se nejvíce bojí začínající řidiči?
O kolik je zboží z DM drogerie v Česku dražší než v Německu?
Auta
CaetanoBus představil autobus s palivovými články od Toyoty
Autojeřáb AD 28 unese skoro svoji vlastní hmotnost. A to váží osmadvacet tun!
Plug-in hybridy nemusí být jen osobní. Ford nabízí dobíjecí Transit s tříválcem
U starších modelů Tesla přestává fungovat středový displej. Je to mnohem větší problém, než si myslíte
Připravují se elektrické dodávky od PSA
Hry pro příležitostné hráče