Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Technologie ARISTON pomohou v Grónsku rozkrýt globální oteplování

Společnost Ariston zůstává věrná svému cíli přinášet pohodlí každému a oznámila úspěšné…

Jak si připomenout 100. výročí založení Československé republiky? Svatováclavským dukátem!

Právě dnes slavíme snad nejvýznamnější výročí, jaké naše republika dosud zažila. Je jím…

Zbrojaři mají pomocníka na ministerstvu obrany. Už čtvrtý rok

Firmám podává pomocnou ruku odboru průmyslové spolupráce. Jeho úkolem je, aby se české…

Velká úroda v pražském Grand Cru

02. října 2016, 10:00 - Petr Holec
02. října 2016, 10:00

V restauraci Grand Cru mají po krátké rekonstrukci nové večerní menu, určitě jedno z nejlepších.

Jan Punčochář má v restauraci novou vytouženou kuchyň a k ní samozřejmě patří i nové večerní menu. Jeho vaření nikdy nešlo zaškatulkovat podle módních trendů: už od dob Le terroir praktikuje špičkovou moderní gastronomii včetně experimentů. Nikdy ale zbytečně nečaroval se skupenstvím ingrediencí ani jídlo nezbavoval výrazné chuti. Taky vás ale neničil její brutalitou, jak to umí skandinávská kuchyně. Nebo jinak: v jeho menu nikdy nenajdete mrkvový talíř, maso v Grand Cru ale pořád zůstává masem.

Nové večerní menu je podle mě Punčochářovo nejlepší. Jeho přímost a chytrá kombinace ingrediencí i chodů navíc potěší i ty, na které bylo jeho jídlo někdy zbytečně komplikované, a to i před čtvrtou lahví vína. Vše začíná už u amuse bouche: chleba s telecím morkem i pita chléb plněný kuřetem a lilkem jsou samozřejmě klasické jednohubky, hrají ale tisícem a jednou chutí včetně jemné ostrosti. Amuse bouche má sice v puse jen polechtat, chuť téhle si ale budete pamatovat dlouho. Nebo aspoň já si ji pamatuji ještě nad klávesnicí.

Přečtěte si o ruské expanzi Kozloven:

Východní expanze: Kozlovny míří do Ruska

Studené gazpacho zakápnuté olivovým olejem je hebké jako samet a navíc v něm sedí křehké a šťavnaté uzené kachní prso. Předkrm vás perfektně osvěží a stejně tak i smažený kalamár plněný rajčetem a fetou, na talíři ještě doplněný velkou krevetou, bazalkou a čerstvou zeleninou. Kalamár má téměř průhledné delikátní mořské maso, jehož chuť rajče s fetou podpoří. Všechny ingredience se podporují nejen chutí, ale navíc se na talíři netlučou ani konzistencí. A ladí k sobě i esteticky, netrápí vám oči. Nikdo z personálu neodporuje, když říkám, že připravit tenhle předkrm chce svůj čas.

Ano, největší peckou má vždy být hlavní chod, k němu veškeré drama směřuje. Pro mě ale největší peckou nového menu zůstává nanuk. Nejde o zmrzlinu z večerky, ale v červeném víně marinované foie gras s cibulovou marmeládou a ořechy ve tvaru nanuku, do nichž je zabodnutá i klasická nanuková špejle. Žádná špičková restaurace, která nemá své originální foie gras, podle mě není hodná vaší kreditky. Tohle krémové foie gras, servírované s tmavými naloženými višněmi, je hodné i dvou kreditek. A zvlášť v kombinaci se starším tmavě zlatavým tokajským, které vám tuhle delikatesu pomůže spláchnout rychleji, než kvůli ní krmí nebohé kachny a husy.

Důstojná tečka

Všichni míváme v restauracích svá hororová jídla připravená z ingrediencí, které nemusíme. Mým hororem měly být gratinované hřiby se žloutky a parmezánem, jídlo s výrazným aroma teplého sýra a hub.

Nebyly: žloutky dodaly jemným a na tenké plátky nakrájeným hřibům krémovost a parmezánu bylo na talíři naštěstí jen decentně. Jen bych k jídlu s hutnými žloutky volil hutnější víno než španělské bílé s poměrně krátkým koncem.

S jehněčím hřbetem se málokdy můžete splést, pokud v kuchyni nepáchají vyložené zlo. Punčochář z něj dělá křehký a uprostřed tmavě rudý steak podávaný s pošírovanou cibulí, datlemi a omáčkou ze zeleného pepře. Someliér k němu vybral základní burgundské, výrazné maso s omáčkou ale podle mě lépe podtrhne trochu větší víno, klidně také burgundské. Menu končí podobně, jako i začíná -perfektně: panna cotta z kachních jater s třešňovým sorbetem a voňavým lesním ovocem je důstojnou tečkou za skvělou hostinou.

Grand Cru
Lodecká 4, Praha 1
T: 775 044 076
E: info@grand-cru.cz www.grand-cru.cz
Otevřeno: Po-Pá: 11.30-15.00, 18.00-23.00 So: 17.00-23.00
Přečtěte si, jak naše zvyky berou v zahraničí:

Ve světě nás berou jako pivní zemi, říká česká Master of Wine


Přečtěte si i o dalších pražských restauracích:

Jednooký král špičkové gastronomie sídlí v pražských Holešovicích

Chilli Point: Někdo to rád opravdu pálivé



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Kam plyne zisk 76 miliard Kč z českých bank?
Je výhodnější jít do důchodu v prosinci 2018 či v lednu 2019?
Na kolik vás vyjde, když vás chytnou s neplatnými doklady?
Jak prodat byt co nejdráže? Nepodceňujete profesionální fotky a home staging
Bez imunity nepřežijeme, proto si ji hýčkejme
Auta
Škoda Kodiaq GT vyráží na čínský trh. Čeští zájemci mohou…
Účet za Dieselgate má v případě Audi hodnotu 21 miliard korun. V problémech je i Opel
BMW X7 bylo odhaleno. Jak si stojí ve srovnání s Q7, Range Roverem a Mercedesem GLS?
Test Nissan Leaf 40 kWh: Obraťme list
Fungují u nás správně dobíjecí stanice? Česká obchodní inspekce je vůbec poprvé zkontrolovala
Technologie
Prohlížeč Seznam.cz synchronizuje otevřené stránky a překládá v pěti jazycích
AMD začalo prodávat Radeony RX 580 s parametry modelu RX 570. Zatím asi jen v Číně
Dělník i umělec. Robopes Spot umí nové triky a tančí líp než vy (video)
Asus Prime X470-Pro: kvalitní deska střední třídy (uživatelská recenze)
Češi stále jedou hlavně na Wi-Fi. Víme také, kolik provolají a prodatují
Hry pro příležitostné hráče