Menu Zavřít

V Praze se vzpomínalo na Havla, lidé zapalovali svíčky

18. 12. 2016
Autor: Lucie Pařízková / Empresa Media / Profimedia

V centru Prahy na Jungmannově náměstí se dnes konala vzpomínková akce na prezidenta Václava Havla, který zemřel před pěti lety. Celodenní setkání s názvem Svíčka pro Václava Havla začalo úryvky z Dopisů Olze. Pořadatelé pozvali ke čtení z Havlových knih a her nejen ty, kteří politika a dramatika osobně znali. Lidé zapalovali svíčky i u Havlova hrobu na pražském vinohradském hřbitově či u plastiky srdce na náměstí Václava Havla u Národního divadla.

První český prezident zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém oblíbeném venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku. Celodenní čtení se zapalováním svíček skončilo na Jungmannově náměstí v 18:00. Poté se asi tři desítky lidí vypravily v dešti na pochod s názvem Srdce na Hrad. Účastníci v čele průvodu nesli velké látkové srdce. Přes Národní třídu, nábřeží a Karlův most se dostali na Malou Stranu. Cílem bylo Hradčanské náměstí. Skupinu doprovázeli policisté.

Pořadatelé dnešní vzpomínkové akce na Jungmannově náměstí chtěli Havla připomenout jako dramatika, politika, disidenta i člověka. „Byl to neobyčejně obyčejný člověk. Měl skvělé myšlenky. Jeho slova jsou nadčasová. Zvlášť v dnešní společnosti, když vidíme, co se tady děje, je důležité na ně nezapomínat,“ řekla ČTK a Českému rozhlasu Kristýna Herejtová z pořadatelského týmu. Podle ní osobnost Havlova formátu v Česku nyní chybí. Organizátoři vzpomínkové akce nevidí teď v republice nikoho, kdo by stejně jako dřív Havel symbolizoval zemi v zahraničí a dělal jí tam dobré jméno.

Přečtěte si co Chartě 77 říká Petr Pithart:

Pithart: Charta byla přelomová, začala se zajímat o všechny

Petr Pithart podle nových informací pravděpodobně na prezidenta v příštích volbách kandidovat nebude.

Svíčky dnes lidé zapalovali také u plastiky srdce pod Havlovým podpisem na náměstí Václava Havla u Národního divadla. Desítky svíček hořely i u prezidentova hrobu na pražském vinohradském hřbitově. Ležely na něm věnce od manželky Dagmar, Senátu i Sněmovny, polského velvyslanectví a dalších institucí. Lidé přinášeli květiny.

BRAND24

Dnes dopoledne se konala také zádušní mše ve svatovítské katedrále, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. V pražském divadle Alfred ve dvoře pak v 16:00 začala akce Čtení z Havla, konala se už potřetí.

Někteří lidé v ulicích hlavního města měli na sobě také kratší či hodně ohrnuté kalhoty. Při své první prezidentské inauguraci měl totiž Havel nápadně krátké nohavice. Organizátoři, kteří k vykasání kalhot vyzývali na sociálních sítích, tak každoročně chtějí na hlavu státu zavzpomínat s humorem.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).