Menu Zavřít

Trh ožívá. V Praze se opět začaly stavět byty ve větším

7. 8. 2017
Autor: čtk

Stavební bytový trh se probírá k životu a největší podíl zahájených staveb bytových domů v České republice připadal v letošním první pololetí na Prahu s podílem 28,6 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Za první pololetí bylo podle výkonné ředitelky developera Central Group Michaely Tomáškové dokončeno v Praze 2348 bytů, což má být o 13 stovek více, než v nejslabším roce 2011 a o stovku více než za stejné období loňska.

„Počet dokončených bytů se za první pololetí velmi pomalu blíží hodnotám, které by byly potřeba k pokrytí potřeby nových bytů v nadcházejících letech,“ zmínila. Do roku 2030 se podle strategického plánu Prahy může počet obyvatel metropole zvýšit až o 160 tisíc.

„Ve druhém pololetí očekáváme o něco málo vyšší tempo dokončovaných bytů než v první polovině roku. Celkem by tak letos mohlo v Praze vzniknout 5400, tedy o 400 více než loni,“ uvedla Michaela Tomášková.


Přečtěte si o rozvoji pražských brownfieldů:

Pražské brownfieldy ožívají. Developeři v nich plánují postavit 54 tisíc nových bytů

Nákladové nádraží Žižkov


Například v Praze podle údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostla meziročně průměrná cena nových prodaných bytů na konci prvního pololetí o 15 procent na 75 791 korun za metr čtvereční. V porovnání s koncem prvního čtvrtletí se zvýšila o pět procent.

 Byty graf

BRAND24

„Nabídka nových bytů stále jen s velkým zpožděním reaguje na růst poptávky po novém bydlení a výsledkem tohoto nesouladu nemůže být nic jiného než další růst cen a nájemného,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Celkem meziročně databáze připravovaných projektů narostla podle společnosti Central Group o více než 18 procent. Přesto kvůli délce povolovacího procesu jde jen minimum projektů do realizace. Aktuálně se doba přípravy běžného bytového projektu od zahájení prací na projektu, přes všechny stupně povolování až po výstavbu a kolaudaci prodloužila podle mluvčí společnosti Central Group Marcely Fialkové na deset let.

Dále čtěte:

Nových bytů v Praze je stále nedostatek. Průměrná cena vzrostla o 15 procent

Propast v cenách bytů se rozšiřuje. Za jeden byt v Praze se v Ústeckém kraji dá pořídit až šest bytů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).