Menu Zavřít

Třetí den protestů: taxikáři zablokovali dopravu na nábřeží

12. 2. 2018
Autor: čtk

Několik set řidičů taxi protestujících proti alternativním dopravním službám typu Uber dnes odpoledne způsobilo dopravní komplikace na vltavském nábřeží v centru Prahy. Předtím se sešli jako minulý týden na Strahově. Podle magistrátu jich bylo asi tisíc. Mezi Rudolfinem a Národním divadlem projížděli dvě hodiny a na několik desítek minut zablokovali tramvajovou dopravu. Večer protest ukončili. Kontaktovali také úřad vlády a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) s žádostí o jednání.

Kvůli odpolední dopravní špičce způsobila kolona vozů na nábřeží zhruba na dvě hodiny zácpy v obou směrech. U Karlových lázní taxikáři vozy napříč zablokovali tramvajové koleje, což řešili policisté. Ti se také snažili v oblasti řídit dopravu a směřovat auta včetně taxikářů mimo ucpanou Křižovnickou ulici. „Policisté zadokumentovali protiprávní jednání několika řidičů vozidel taxi. Tyto podklady zašlou policisté k dalšímu využití příslušnému správnímu úřadu,“ uvedla policie na webu po skončení akce. S koncem dopravní špičky a postupným odjezdem taxikářů se v 18:00 hodin situace uklidnila.

Dvě akce taxikáři uspořádali již koncem minulého týdne, kdy jezdili po magistrále bez většího vlivu na dopravu. Dnešní protest, pokud jde o počet aut, byl velikostí někde mezi čtvrtečním a pátečním. Taxikáři však zvolili méně prostupné komunikace, což vedlo k větším dopravním komplikacím.

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Viní stát z toho, že vůči ní nic nepodniká. Podle ministerstva dopravy se připravuje novela zákona, která podmínky pro taxi a služby typu Uber srovná. Hotova má být v horizontu týdnů. Organizátoři protestu dnes prostřednictvím e-mailu kontaktovali úřad vlády a textovou zprávou premiéra v demisi Babiše s žádostí o schůzku, zatím bez odezvy. Minulý týden Babiš uvedl, že pokud mu přijde oficiální pozvání, s taxikáři se sejde.

Podívejte se na čtvrteční protesty taxikářů:

Na úterý organizátoři protestu svolali tiskovou konferenci do Hotelu Olšanka, kde se chtějí vyjádřit k problematice služeb typu Uber. Místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová uvedla, že další protestní akce by se mohla uskutečnit ve středu.

BRAND24

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300. Vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidována jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Společnost Uber minulý týden uvedla, že se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem. Řidiči taxi protestovali v Praze proti Uberu už loni, přede dvěma lety pak úplně zablokovali magistrálu u hlavního nádraží.

Dále čtěte:

Taxikáři protestovali proti Uberu. Bylo jich přes 1400

Blokování ulic není řešení, říká o protestech taxikářů Krnáčová

Airbnb na kolech chce navždy změnit přístup k vlastnictví aut. Okouzlil i Daimler

Komentář: Uber jako predátor

Ondřej Krátký: Pojďme sdílet taxík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).