Menu Zavřít

Středočeský kraj chystá výstavbu obchvatu Jesenice u Prahy. První etapa začne za rok

12. 5. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: Aktron- Wikimedia Commons

Středočeský kraj chystá výstavbu silničního obchvatu Jesenice u Prahy. První etapa má začít příští rok v srpnu a potrvá 16 měsíců, k druhé se nyní začne zpracovávat projektová dokumentace. Celkové náklady na obě části dosáhnou 200 milionů korun a budou hrazeny ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Stavba by měla být hotová koncem roku 2019, sdělil mluvčí hejtmanství Pavel Lochař.

V případě první etapy už práce na projektu začaly, dokončuje se geologický průzkum a trasa se zaměřuje. Radní rozhodli, že krajský úřad začne připravovat výběrové řízení také na zhotovitele dokumentace k druhé etapě. Datum zahájení této části stavby zatím není známo.

Jesenice má kolem 9000 obyvatel a v minulých letech se ve městě masivně stavělo. Doprava z Jesenice do Prahy je dlouhodobě velmi komplikovaná. Silnici od Benešova do Vestce v dopravních špičkách blokují kolony aut, v nichž často uvíznou i autobusy vezoucí děti do školy a lidi do zaměstnání.


Vesecká spojka bude. Čtěte:

Praha se Středočeským krajem říkají ano stavbě Vesecké spojky

Stavba dálnice D1


„Jesenice u Prahy leží na páteřní komunikaci II/101, která spojuje jihovýchodní část okresu Praha-západ a také velkou část Benešovska s Prahou. Denně po této silnici projedou tisíce aut. Mnohdy se tam tvoří dlouhé kolony. Doprava toto město a jeho obyvatele velice zatěžuje,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

BRAND24

Radní pro dopravu František Petrtýl (ANO) připomněl, že obchvat Jesenice bude také podpůrnou stavbou pro chybějící středočeský úsek dálnice D3 do jižních Čech. Podobnou funkci by měly mít i Vestecká spojka nebo obchvat Jílového.

Obchvaty vznikají i v dalších středočeských městech. Příprava těchto staveb ale bývá zpravidla velmi zdlouhavá a finančně náročná.

Dále čtěte:

Dopravní chapadla. Praha a Středočeský kraj touží po propojení

Jak by měla vypadat doprava v roce 2030? Bude o malých změnách


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).