Menu Zavřít

Sloupy bez reklam. Praha schválila nová pravidla

27. 6. 2017
Autor: MHMP

V některých částech Prahy nově nebudou moci viset reklamy na veřejných sloupech. Vyplývá to z pravidel, které v úterý schválili pražští radní. Nová regulace také zavádí pouze tři povolené velikosti reklamních ploch. „Město je dnes zahlceno reklamními nosiči, které nejen tvoří vizuální balast, ale navíc leckdy brání v pohybu po chodníku nebo bezpečnému výhledu v křižovatce,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Pravidla vstoupí v účinnost od 1. ledna 2018.

Pravidla regulace připravil městský Institut plánování a rozvoje (IPR). Regulují velikost reklamních nosičů na sloupech, které budou moci být široké maximálně 80 a vysoké 120 centimetrů. Na některých místech v Praze budou zakázány úplně. Zmizet by měly z pražských ostrovů, parků a lesoparků, náplavek a cyklostezek. Zakázané budou také v okolí křižovatek a v místech, kde by bránily v rozhledu. V památkových zónách bude moci viset jen nejmenší ze tří formátů reklamy. Výjimkou je Pražská památková rezervace, již platí úplný zákaz.

Pravidla začnou platit od začátku příštího roku, nosiče však budou mizet postupně s tím, jak budou dobíhat smlouvy města a jeho organizací s provozovateli reklamních ploch. Praha podle Kolínské připravuje také regulaci světelných reklam.


Praha se chystá na bezhotovostní platby v MHD. Čtěte:

Konec validátorů. Bezkontaktní platby v pražské MHD budou fungovat od příštího roku

 Lítačka

BRAND24


Město dále plánuje vytvoření pravidel pro umisťování pozvánek na kulturní a společenské akce. „Myslíme si, že ke komerční nabídce by měla existovat i levnější alternativa, která by zároveň mohla umožnit omezení černého výlepu,“ uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč. Součástí připravované koncepce mají být principy pro výběr vhodných ploch nebo pravidla pro období volebních kampaní, aby měly všechny politické strany rovné podmínky.

Reklamu na území hlavního města regulují také Pražské stavební předpisy, i když méně, než původní návrh, který vznikl za primátora Tomáše Hudečka (nestr., dříve TOP 09). Omezení daná předpisy se týkají velkoformátových nosičů.

Dále čtěte:

Radní Jan Wolf: Když budou odvádět peníze, ať tady Airbnb existuje

Magistrát připravuje dopravní portál. Spuštění plánuje v roce 2018


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).