Menu Zavřít

Sídliště Černý Most bude mít víc parkovacích míst a zahradníka

10. 11. 2016
Autor: IPR

Větší počet parkovacích míst, komunitní zahradník i veřejné záchodky, městská část Praha 14 se pustí do úprav sídliště Vybíralova na Černém mostě. První úpravy chce odstartovat v roce 2017. Plán proměny řídil ve spolupráci s městskou částí a místními občany Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

„Městská část teď přebere roli koordinátora projektu a bude společně s hlavním městem hledat prostředky na postupnou realizaci úprav. Těším se, až ukážeme, že ze sídlišť můžeme udělat čtvrti budoucnosti pro všechny generace,“ uvedl starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09). Dodal, že fungující spolupráce s hlavním městem je důležitá, Praha je správcem většiny ploch sídliště.

Nejdříve chce městská část odstranit nadbytečné ploty, přerostlé keře a oživit nevyužité plácky. Zvažuje instalaci veřejných toalet na dětském hřišti nebo doplnění laviček na vybraných místech. „Cílem je podpořit místa setkávání tak, aby centrální část sídliště fungovala jako náves,“ konstatoval šéf IPR Ondřej Boháč.


Podívejte se na vizualizaci sídliště Vybíralova:


Vnitroblok na Černém Mostě je podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ) jen první vlaštovka. „Celkem v Praze v žije v panelácích skoro 40 procent obyvatel a my musíme tvrdě pracovat na tom, aby se ve svém bydlišti cítili příjemně a bezpečně všichni napříč generacemi a napříč Prahou,“ uvedla Kolínská.

Dostupnější parkování

Praha 14 musí řešit zejména parkování, přestože je na sídlišti zhruba 950 parkovacích míst, parkuje tu ale až o 150 automobilů víc. Vozy tak podle Institutu plánování a rozvoje stojí v některých křižovatkách a znepříjemňují pohyb chodců a jinde zase ve dvojstupech blokují průjezd aut. Proto IPR navrhuje navýšit počet míst a nově je uspořádat. Měly by tak vzniknout parkovací plochy, které budou citlivě umístěny do prostoru, doplněné o stromy a zvýší bezpečnost ulic. Před školkou, kde každé ráno vznikají zácpy, přibudou nová místa pro rychlé zastavení.

BRAND24

Proměnou by měla projít i cesta na metro. Nepřehlednou klikatou pěšinu se schody obrostlou keři chce městská část bezbariérově upravit. Místní se potýkají i s dešťovou vodou, když silněji zaprší, tvoří se ve zdejším svažitém terénu potoky vody a paneláky fungují podobně jako přehrady. IPR kvůli tomu navrhl vybudovat zasakovací nádrže, které pak mohou napájet interaktivní vodní prvky – příkladem je vodní mlýnské kolo nebo soustavu korýtek na dětském hřišti.

Institut plánování a rozvoje v současnosti s místními občany řeší vznik komunitní rady, kde by obyvatelé probírali konkrétní kroky k proměně sídliště. Tématem můžou být třeba pravidelné příspěvky na společnou správu území, z těch by se mohl platit zahradník nebo sportovní kustod.

Dále čtěte:

Architekti z IPR přemalovali sídliště na Černém Mostě

Radotínská radnice investuje 15 milionů do sídliště


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).