Šéfkuchařské naděje. Začátek léta byl k pražské gastronomické scéně štědrý - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Šéfkuchařské naděje. Začátek léta byl k pražské gastronomické scéně štědrý

,
Šéfkuchařské naděje. Začátek léta byl k pražské gastronomické scéně štědrý
Zdroj: Sacra Restaurant

Mladí kuchaři, kteří prošli kuchyněmi nejlepších světových restaurací, se vrací domů.

V době, kdy se celý gastronomický trh probouzí z těžké krize a tištěná i sociální média plní informace o tom, kolik podniků nejpozději na podzim zkrachuje, je čas přinášet i dobré zprávy.

Začátek léta byl k Praze skutečně štědrý. V těsné blízkosti Kinského zahrady otevřel minulý týden Sacra Restaurant, jehož kuchyni vede šéfkuchařka Bára Šimůnková. Sacra Restaurant (Kobrova 3354/5, Praha 5), který odvozuje svůj název od nedaleké kaple a parku Sacré Coeur, kterým můžete vystoupat od obchodního centra Nový Smíchov až nahoru k bytové novostavbě, kde se restaurace nachází. Částečně neutěšené okolí kontrastuje s krásným interiérem podniku a s nádhernými jídly na talíři.

Prozatím chybí vývěsní štít, vchod do restaurace není lehké najít, ale uvnitř se budete cítit jako v jiném světě. Barbora Šimůnková má ve dvaceti šesti letech zkušenosti z nejvyhlášenější světových restaurací. Nejdéle se profesně zdržela v New Yorku, vařila v tříhvězdičkové restauraci Eleven Madison Park šéfkuchaře Daniela Humma, zkušenosti sbírala v Per Se Thomasse Kellera i v Le Bernardin pod vedením Erika Riperta.

Na jejích talířích v Sacra Restaurantu je finediningová průprava znát, přestože se tu servírují jednoduchá jídla založená na čerstvých lokálních surovinách a nastavené ceny jsou „pokoronově“ nízké. Hlavní roli tu hraje zelenina a její promyšlené ochucení. V nabídce ale nechybí ani maso farmářského původu. Návštěvu nového podniku vám mohu vřele doporučit, stejně jako procházku nedalekou Kinského zahradou.

Významnou posilu se zahraničními zkušenostmi ohlásil už na přelomu roku hotel Carlo IV. Kuchyni jeho Inn Ox Restaurantu (Senovážné náměstí 13/991, Praha 1) aktuálně vede Jan Knedla, který začal sbírat michelinské zkušenosti v restauraci Allegro pražského hotelu Four Seasons vedle Andrei Accordiho, v jehož kuchařském týmu byl i následně v Petrohradu. Mezitím si „odskočil“ do dvouhvězdičkové Rossellinis v italském Ravellu (aktuálně má restaurace jednu michelinskou hvězdu) než ho zlákal slavný londýnský  L’Atelier de Joël Robuchon. Na dva roky pak zakotvil v restauraci Amber hotelu Mandarin Oriental v Hong Kongu a nyní předvádí své kuchařské umění založené na chutích i surovinách z celého světa v Praze.

Zatímco pandemie restauracím nepřála, hosté mohou ještě několik měsíců těžit z luxusních restaurací s minimem turistů, vedle kterých se mnohdy díky personálu cítili jako hosté druhé kategorie. Kdybyste chtěli vyzkoušet Knedlovo kuchařské umění, vyrazte na pěti či sedmi chodové degustační menu nebo vybírejte jednotlivá jídla z letní nabídky dřív, než ho opět zláká nějaká zahraniční hvězdami ověnčená restaurace. Chceme-li, aby u nás vařili ti nejlepší, musíme k nim také chodit jíst.

Šéfkuchařské naděje. Začátek léta byl k pražské gastronomické scéně štědrý
4.8 (95.56%) 9 hlasování
Diskuze