Menu Zavřít

Roman Ray Straub: Přichází období, které je na kongresy chudší

9. 5. 2017
Autor: KCP

Kongresové centrum Praha (KCP) se snaží šlapat na paty nejvýznamnějším světovým kongresovým destinacím. Podstupuje vnitřní a čeká ho nákladná vnější modernizace, která má centrum vystřelit do evropské špičky. Podle generálního ředitele KCP Romana Raye Strauba se musí centrum ale popasovat například i s asijskou konkurencí či nedostatkem výstavních ploch.

Když jste nastupoval do Kongresového centra Praha na post generálního ředitele, uvedl jste, že do roku 2020 bude KCP patřit k pěti nejlepším kongresovým destinacím. Na jaké pozici je nyní?

Podle posledního umístění ve světovém žebříčku asociace ICCA je Praha na 11. místě, což není špatné i vzhledem k tomu, že kongresový průmysl se rychle vyvíjí a mění a obzvláště asijské destinace se stávají vážnou konkurencí. Je to vidět i na tom, že v rámci evropských zemí jsme poskočili na 9. místo.

Funkci generálního manažera jsem převzal v říjnu loňského roku a za tu dobu jsme, myslím, udělali spoustu práce. Kongresové centrum Praha má velký potenciál a věřím, že se dostane mezi pět nejlepších kongresových destinací. Jsme teď ve fázi, která je náročná, ale fascinující. Probíhá rekonstrukce, kterou se nám daří bez problémů realizovat za provozu. Technické zázemí je už kompletně modernizované a KCP přinese do budoucna ohromné úspory provozních nákladů. Firma Enesa, která za rekonstrukcí stojí, garantuje roční úspory více než 21 milionů korun. Teď jsou na řadě vnitřní prostory, tedy výměna koberců, úprava povrchů, repase nábytku, rekonstrukce veřejných toalet a šaten. Připravujeme nový digitální navigační systém. To vše jsou ale v podstatě kosmetické, i když velmi důležité úpravy ve srovnání s rozšířením, které KCP čeká.

Architektonicko-urbanistická soutěž vyhlášená v prosinci loňského roku už má šest finalistů. Vítěz bude znám do konce července a na prestižním ICCA kongresu, který má Praha čest hostit, už chceme představit návrh nové výstavní haly a úpravy okolí. To je pro Kongresové centrum Praha zásadní změna, která by k nám měla přilákat ještě více velkých a na organizaci náročných kongresů. S čím totiž mnohdy bojujeme je nedostatek výstavní plochy.

Nabízíte v KCP novou AV techniku a hardwarová a softwarová řešení pro jednodušší organizaci konferencí a kongresů. Kolik jste do toho investovali?

Investice stále probíhají. V současné době se modernizují AV technologie v Kongresovém a Společenském sále v hodnotě zhruba 15,5 milionu korun, modernizuje se mobilní technika v celé budově – to jsou investice v řádu 2,5 milionu korun a dokončujeme tendr na digitální navigační systém, což je dalších 15 milionů korun.


Praha chce zpět KCP. Čtěte:

Magistrát chce vyplatit stát z Kongresového centra, nevylučuje vstup investora

Pražské Kongresové centrum


Jak jste na tom s množstvím kongresů, zvyšuje se jejich počet?

S kongresy je to složitější. Oborové asociace a sdružení hledají pro své kongresy nové destinace. Minulé dva roky přinesly Kongresovému centru Praha vlnu ohromného zájmu a teď nutně přichází období, které je na kongresy chudší. To je ale přirozený vývoj a zažívají ho všechny kongresové destinace.

Navíc kongresové centrum má ohromnou výhodu ve své lokalitě - v centru Prahy, snadno dostupné z letiště, na metru jen pár minut od Václavského náměstí. Praha je také stále považovaná za bezpečnou destinaci, je krásná, nabízí špičkové služby za rozumné peníze a leží v srdci Evropy, takže pro mezinárodní kongresy, kdy účastníci přijíždějí ze všech koutů světa, je výborným řešením. Jsem si jistý, že i díky modernizaci a všem novým marketingovým aktivitám zůstane KCP atraktivním místem pro pořadatele velkých kongresů.

Jaký nejvýznamnější kongres se letos v centru uskuteční ?

Je to bezesporu ICCA kongres, který s námi organizuje Prague Convention Bureau. International Congress and Convention Association (ICCA) je oborová organizace, která celosvětově sdružuje profesionály v oboru kongresového průmyslu a je platformou pro sdílení nejnovějších poznatků, trendů a zkušeností nejen pro členy ICCA, ale i pro mezinárodní vědecké asociace. Každoroční kongres je tedy pro jednotlivé členy příležitostí setkat se se svými kolegy z jiných zemí a načerpat nové poznatky.

Pro Kongresové centrum Praha a Prahu jako takovou je obrovskou šancí představit se jako špičková kongresová destinace. Proto nám také záleží na tom, abychom plně předvedli, co umíme, představili skvělý tým, ukázali, že máme výborné originální nápady a umíme dělat svoji práci na špičkové úrovni. Proto zde také chceme představit návrh plánovaného rozšíření KCP.

Máme tu letos ale i další významné kongresy, například ESPGHAN (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition), ILTS (International Liver Transplantation Society), Wonca kongres o rodinném lékařství, Montessori, WASM (World Association of Sleep Medicine).

BRAND24

Dříve jste pracoval ve vrcholovém managementu v hotelech. Jaký je rozdíl mezi hotelovým a kongresovým průmyslem?

V hotelu děláte rychlá rozhodnutí, protože celý provoz, celý základ byznysu je rychlý. Kongresy sjednáváte několik let dopředu, je to náročný proces příprav, kdy musíte představit takovou prezentaci vaší destinace, abyste obstáli v tvrdé konkurenci, a ta příprava je náročná a dlouhodobá.

Co říkáte na to, že Praha zvažuje odkup akcií KCP, které vlastní stát?

Víte, my se orientujeme na výsledek. Chceme být silným a úspěšným kongresovým centrem bez ohledu na to, kdo bude vlastníkem našich akcií. Důležité pro nás je, abychom obstáli v silné konkurenci a dosahovali dobrých obchodních výsledků.

Dále čtěte:

Na Vyšehradě se bude vylepšovat

Praha přitáhla nejvíce konferencí za 10 let. Nejčastěji se konaly v hotelech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).