Menu Zavřít

Řidiči Uberu mají mít stejné podmínky jako taxikáři, říká Dolínek. Spor probere vládní expertní skupina

28. 9. 2017
Autor: čtk

Spory mezi taxikáři a společností Uber se bude zabývat ve Strakově akademii expertní skupina pod vedením vládního zmocněnce pro digitální agendu Ondřeje Malého. Účastníci schůzky mají podle mluvčího vlády Martina Ayrera připravit návrh možných řešení sporů a zapojení ministerstev. Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD) na sociálních sítích uvedl, že hodlá navrhnout nahrazení taxametrů chytrými aplikacemi. Současně budou muset řidiči Uberu dodržovat podmínky jako taxikáři, dodal.

Jednání na úřadu vlády se budou příští čtvrtek účastnit zástupci ministerstev, hlavního města a také Brna. „Jednání by se měli zúčastnit zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva financí, ministerstva dopravy, hlavního města Prahy a statutárního města Brna, které v minulosti podobný problém se společností Uber rovněž řešilo,“ uvedl Ayrer.

„Zrušíme taxametry, nahradíme je chytrými aplikacemi, které umožní on-line kontrolu, a bude po problému. Řidiči Uberu budou muset dodržovat podmínky jako taxikáři,“ popsal Dolínek na facebooku své řešení sporů, které v posledních týdnech vyvrcholily potyčkami u letiště v Praze-Ruzyni.


Krnáčová: S Uberem nic nezmůžu

 Pražská primátorka Adriana Krnáčová

BRAND24


Sdružení českých taxikářů obviňuje řidiče Uber z nekalé konkurence. Minulý týden taxikáři na ruzyňském letišti protestovali dvakrát. Při větší z obou akcí v pondělí 18. září se podle policie sešlo zhruba 70 taxikářů. Vadí jim zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry.

V Praze v současnosti působí podle odhadů zhruba 5000 řidičů taxi. Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Klient pak zaplatí za čas strávený na cestě a ujeté kilometry. Řidiči společnosti jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci takzvané sdílené ekonomiky.

Dále čtěte:

Taxikáři stupňují kvůli Uberu tlak. Chystají protestní jízdu Prahou

Naděje pro pražské taxikáře? Uber přijde o londýnskou licenci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).