Menu Zavřít

Relax u čistírny. Císařský ostrov má sloužit rekreaci

30. 8. 2017
Autor: IPR Praha

Císařský ostrov by se měl brzy stát novým rekreačním cílem Pražanů. Magistrát má v plánu úklid ostrova, odstranění skládek a propojení jeho dosud nedostupných částí. Časem má vzniknout kolem celého ostrova i okružní pěší a jezdecká trasa. Radnice počítá také s výstavbou nové lávky, která by propojila Prahu 6 a zoologickou zahradu. To vše v bezprostřední blízkosti nové čistírny odpadních vod. Konkrétní plán nejbližších kroků k proměně ostrova už schválila městská rada.

„Jde o místo s vysokou krajinnou a přírodní hodnotou, navíc leží nedaleko od hustě zabydlených čtvrtí. Věřím, že se může stát oblíbenou rekreační lokalitou,“ uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Dodala, že obnovený Císařský ostrov má být místem harmonického soužití mezi městem, řekou a člověkem.

Na Císařském ostrově v současnosti Praha buduje novou, rozšířenou čistírnu odpadních vod. Její přestavba se stala podnětem k proměně celého ostrova. Řešení krajiny ostrova a jeho okolí Praha hledala již před dvěma lety skrze soutěžní workshop, který uspořádal Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha).


Císařský ostrov obrazem:


„Na celém projektu je zajímavé, že do procesu byli od začátku zapojeni místní aktéři a mezioborové týmy - krajináři, architekti, vodohospodáři a dopravní inženýři. Návrhy tak propojují více pohledů a přínosů pro dané místo,“ sdělil ředitel IPR Praha Ondřej Boháč. Vítězný návrh mezioborového týmu Pelčák, Wagnerová, Malina a Šindlar se stal základem pro celkovou koncepci řešení největšího pražského ostrova.

IPR Praha zároveň pracuje na projektu Divoká Vltava, který má pomoci snížit dopady povodní. Uprostřed ostrova by měly vzniknout potůčky a říční ostrůvky, které budou sloužit i jako místo pro hru a odpočinek dětí i dospělých. Budou zde ponechány přírodní břehy s přímým vstupem k vodě, které z města po vybudování kamenných nábřeží podle IPR Praha prakticky zmizely.


Jak pokračuje stavba čistírny? Čtěte:

Stavba čistírny je v půli. A nabírá zpoždění

 Stavba čistírny je ve své půlce

BRAND24


O území by se měl starat místní správce, který bude mít na starosti jak zelené plochy, tak i zajištění vzdělávacích programů pro školy. Vzniknout by měla i pozice projektového manažera, který se postará o realizaci klíčových projektů a pomůže koordinovat jednotlivé odbory magistrátu a městské části.

Nová vodní linka by měla být dokončena v polovině roku 2018, kdy začne fungovat v ročním zkušebním provozu. Kolaudace a ostrý provoz by měl začít v květnu 2019.

Dále čtěte:

Studie rozvoje Těšnova bude hotová do konce srpna, slibuje Institut plánování a rozvoje

Radní si prosadili u Štefánikova mostu Zlaté vejce. Komise přitom změnu parku nedoporučila


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).