Menu Zavřít

Radní Prahy odložili plán zřídit městský koncern, znovu jej projednají v květnu

24. 4. 2018
Autor: Archiv MF

Praha zatím odložila vznik koncernu městských firem, který radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) představil minulý týden. Radní se dnes ale neshodli na tom, které firmy pod něj budou spadat. Procházka přitom usiloval o to, aby radní záměr schválili již dnes a ve čtvrtek na zastupitelstvu, aby se na něm mohlo začít co nejrychleji pracovat. Znovu na radu by záměr měl jít ve druhém květnovém týdnu.

Procházka původně navrhl založit holding, kdy by se však musela změnit majetková struktura zahrnutých společností. To u koncernu není nutné a spolupráce má být zajištěna smluvně. Procházka původně hovořil o tom, že v první vlně by pod koncern spadaly firmy Pražská plynárenská, Pražská vodohospodářská společnost, Pražské služby a Kolektory Praha.

Na dnešním jednání rady se objevily návrhy, aby se hned zkraje do nové struktury zařadily také Technická správa komunikací, Operátor ICT a Technologie Praha, která má nově na starosti veřejné osvětlení. Radní se nicméně na definitivní podobě neshodli a radní Procházka přepracovaný tisk předloží znovu za dva týdny.

Pokud by radní a zastupitelé plán schválili, město připraví koncernovou smlouvu, která bude upravovat jak vztahy mezi začleněnými firmami, tak také způsob, jak jim vedení Prahy jako akcionář bude dávat pokyny. Jako rozhodující člen, schvalující závazné pokyny pro firmy, má sloužit nyní v podstatě nečinná městská společnost Pražská plynárenská holding. Ta by změnil název a stanovy. Počet členů jejích orgánů by se zvýšil a měly by v nich zastoupení kromě vedení města i opoziční strany, pravděpodobně zhruba třetinové.


Na odstřel. Pražští radní schválili zbourání Libeňského mostu

 Libeňský most není kulturní památkou, rozhodlo ministerstvo kultury


Kromě toho by město založilo koncernový výbor, složený ze šéfů zastoupených firem a politiků. Rozhodovací proces by fungoval tak, že výbor by dal návrh na nějaké společné opatření, které by následně buď doporučilo nebo nedoporučilo představenstvo zastřešující firmy Pražská plynárenská holding. Finální schválení by podléhalo její dozorčí radě.

DT24

O vytvoření holdingu městských firem vedení města hovoří už zhruba rok. Původní plán nakonec změnilo na koncernovou strukturu s tím, že o definitivním zřízení holdingu rozhodne další politická reprezentace. Koncern devíti městských společností loni zavedlo Brno. Rozdíl proti plánu vedení Prahy je v tom, že tam jako řídící člen nefiguruje jiná městská firma, ale přímo rada města.

Dále čtěte:

Komentář: Prostě to neuděláme

Signál v metru za půl miliardy. Operátoři budou mít do tunelů přístup jen dvě a půl hodiny denně

Praha odložila schválení novely stavebních předpisů. Trojkoalice chce více času

Praha opraví provozovny na náplavce v Podskalí. Přes sezónu budou uzavřeny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).