Menu Zavřít

Prahu zasáhla bezpečnostní opatření kvůli Berlínu

20. 12. 2016
Autor: čtk

Česku podle poznatků zpravodajských služeb nehrozí v současné době zvýšené nebezpečí teroristického útoku. Policie po pondělním útoku na vánočním trhu v Berlíně přesto zvýšila bezpečnostní opatření v Praze a na dalších místech v zemi. V Praze se policisté ve větším počtu pohybují například na vánočních trzích nebo v prostředcích městské hromadné dopravy. Zvýšenou pozornost věnují také historickým památkám a pražským nákupním centrům.

„Prvotní zvýšená bezpečnostní opatření jsme nastavili v Praze, kde se už v průběhu noci do ulic vydali policisté vyzbrojení mimo jiné dlouhými zbraněmi. Od dnešních ranních hodin se zvýšená bezpečnostní opatření dotknou také dalších míst napříč Českou republikou,“ uvedla policie na webu a doplnila, že dál zůstává v platnosti první stupeň ohrožení terorismem, tedy bdělost.

„Na koordinační poradě jsme se domluvili s policiím České republiky a městskou policií, že budeme průběžně vyhodnocovat aktuální bezpečnostní situaci a případně přijmeme potřebná bezpečnostní opatření. Návštěvníky metropole a Pražany bych rád ujistit, že magistrát, policisté a strážníci dělají maximum pro bezpečný a klidný průběh nadcházejících vánočních svátků,“ uvedl radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO).

Stupeň jedna v Česku platí od 22. března, kdy ho schválila vláda v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru. V ulicích bylo na dva měsíce nasazeno několik set vojáků, kteří hlídkovali spolu s policisty. Společné hlídky skončily v květnu.


Berlín po útoku: sledujte online zpravodajství


Do davu lidí na berlínském náměstí Bretscheidplatz zřejmě úmyslně vjel kamion. Podle německých médií ho řídil muž, který do země přišel letos jako uprchlík z Pákistánu nebo Afghánistánu. Obětí tragédie je nejméně 12, zraněných je 48, část z nich je ve vážném stavu v nemocnici.

CONTENT24

Podle ministra Milana Chovance (ČSSD) se zpravodajská skupina sešla v souvislosti s útokem v deset hodin dopoledne. „V tuto chvíli známe totožnost pachatele a prověřujeme možné souvislosti s Českou republikou,“ uvedl Chovanec. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude o situaci a dalších bezpečnostních opatřeních jednat s Chovancem, policejním prezidentem Tomášem Tuhým a zástupci zpravodajských služeb ve dvě hodiny odpoledne.

Česká vláda zavedla čtyřstupňový varovný systém ohrožení před terorismem letos v lednu. Zavedení stupňů bezpečnosti bylo reakcí na loňské teroristické útoky v Paříži.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).