Menu Zavřít

Praha vybrala dodavatele datového centra. Zakázka byla šitá na míru, tvrdí opozice

21. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Praha bude mít nové datové centrum pro uložení magistrátních dat. Jeho pořízení vyjde na zhruba 37,3 milionu korun. O přidělení zakázky už rozhodli pražští radní. Vedení města za zadání zakázky a celý přístup k informačním technologiím kritizuje opozice.

„Počítáme, že datové centrum bude dostačující na dalších šest let,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Nové datové centrum je podle IT odboru magistrátu nezbytné pro zajištění provozu aplikací a webů Prahy i městských částí.

Dodávku potřebných technologií pro město na základě výběrového řízení zajistí společnost Elso Philips Service. Původní odhadovaná hodnota zakázky byla 38 milionů korun. Ostatní účastníci tendru se ještě mohou proti rozhodnutí odvolat.

Vedení Prahy za výběr dodavatele kritizuje zastupitelský klub Pirátů, podle kterých byla zakázka ušita na míru vybraného dodavatele, a magistrát zbytečně vyřadil firmy nabízející nižší cenu. Piráti se na informatiku dlouhodobě zaměřují.


Přečtěte si o pražských plánech. Čtěte:

Vodíkové autobusy a bezodpadové město. Praha představila plán do roku 2030

Ilustrační foto


„Nejlevnější nabídka byla vyřazena, protože nesplnila neodůvodněná kritéria, která zde byla šitá na míru konkrétnímu dodavateli a opsána z jeho prospektů. Tato zakázka určí technologickou základnu, a tím mnohdy i dodavatele, na roky dopředu,“ uvedl v prohlášení za Piráty zastupitel Ondřej Profant. Nejnižší podanou nabídku zaslala firma Síť s cenou 34,4 milionu korun.

Piráti kritizují vedení IT Prahy i z jiných důvodů, nelíbí se jim například systém, kterým magistrát zveřejňuje a sdílí usnesení a podklady pro jednání zastupitelstva a výborů. Problémem je například to, že se nedají například e-mailem posílat odkazy na usnesení.

Podle Pirátů je nesmyslné i rozhodnutí magistrátu pořizovat turistickou kartu. „Tento software by mělo spíše kupovat Muzeum hlavního města Prahy než magistrát,“ uvedl Profant.


Praha chce kartu pro turisty. Čtěte:

Magistrát chce víceúčelovou kartu pro turisty. Na oplátku získá informace

turisté v Praze

BRAND24


Informatiku na magistrátu kritizují i jiní zastupitelé. Podle bývalé radní pro IT Evy Vorlíčkové (Nezávislí) je zralé na kompletní audit. „I když žádáme na zastupitelstvu, aby se situace probrala, tak k tomu nikdy nedošlo,“ uvedla nedávno na výboru pro legislativu a IT. Kritizovala také fakt, že ředitel IT odboru magistrátu Robert Fialka na výboru ještě nebyl. Primátorka na posledním zastupitelstvu řekla, že má zdravotní potíže.

Magistrátní odbor informatiky je zodpovědný za zakázky v řádu stovek milionů korun. Jde třeba o ekonomický systém Ginis, který spravuje hospodaření magistrátu i radnic. Odbor nyní připravuje zakázku na nový systém, který by vlastnila Praha, a nebyla by tak závislá na externí firmě. S jeho zavedením se orientačně počítá po roce 2020.

Dále čtěte:

Praha chce zkušebně vybavit své budovy chytrými technologiemi

Magistrát zadal Operátorovi ICT další zakázku za stovky tisíc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).