Menu Zavřít

Praha táhne. Metropoli v zimě navštívilo přes 1,4 milionu turistů

11. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Praha letos v zimě přilákala o 6,4 procenta více turistů než před rokem. V metropoli od ledna do března přenocovalo 1,376 milionu hostů, šlo zejména o cizince. Zájem Čechů o návštěvu hlavního města ale vzrostl téměř o desetinu, v prvním čtvrtletí jich přenocovalo 241 158, zhruba každý šestý nocležník byl tedy Čech. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Největší nápor turistů zažila Praha v březnu, kdy v ubytovacích zařízeních přespalo 562 395 turistů. V lednu a únoru jich bylo shodně přes 400 tisíc. Turistům v březnu přálo počasí, podle meteorologů šlo o druhý nejteplejší březen za 242 let. Nejvíce cizinců, kteří se v Praze ubytovali, přijelo z Německa. V prvním čtvrtletí jich bylo 144 794. Následovali Rusové (92 395) a Britové (90 255).

Zatímco většina cizinců směřovala svoji cestu do Prahy na březen, v případě Rusů to byl leden, kdy s více než 40 tisíci hosty za měsíc překonali i Němce. Domácích turistů v hlavním městě přenocovalo v prvním čtvrtletí 241 158 a i oni přijížděli zejména v březnu, kdy v Česku dobíhal cyklus jarních prázdnin.

Celkem strávili turisté v Praze 3,215 milionu nocí, z toho téměř 2,8 milionu přespání připadá na návštěvníky ze zahraničí. Počet přenocování meziročně vzrostl o 5,7 procenta, v případě domácích turistů šlo o nárůst o 11,5 procenta.


Alternativní kultura v centru města. Čtěte:

Praha pronajímá radniční domy. Chce v nich mít kreativní centrum

 Staroměstské náměstí v Praze

BRAND24


Praha je každoročně nejnavštěvovanějším místem Česka. Loni za ní na druhém místě skončil Jihomoravský kraj, kam zavítalo 1,65 milionu lidí. Třetím nejnavštěvovanějším byl Jihočeský kraj. V prvním čtvrtletí ale Jihomoravský kraj skončil třetí, překonal ho Královéhradecký kraj, kam lidé v zimě míří na lyže.

Celkem v prvním čtvrtletí počet turistů v Česku vzrostl o 11,1 procenta na 3,608 milionu hostů, z toho jich 1,8 milionu přijelo ze zahraničí.

Dále čtěte:

V prvním čtvrtletí se v Česku ubytovalo 3,6 milionu turistů, meziročně o 11 procent více

Česko navštívilo loni rekordních 31 milionů zahraničních turistů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).