Menu Zavřít

Praha povolala povodeň. Nanečisto

25. 9. 2016
Autor: MHMP

Hlavní město o víkendu provětralo protipovodňové zábrany, k jejich stavbě v pražských Holešovicích a cvičnému rychlému zásahu proti valící se velké vodě povolalo všechny složky integrovaného záchranného systému. Rozsahem šlo o jedno z největších cvičení za posledních deset let.

Cvičení Holešovice 2016 magistrát naplánoval na levý břehu Vltavy od Hlávkova mostu po budovu LightHouse u Libeňského mostu. Jde o nejdelší etapu protipovodňových zábran. Její vybudování bylo dokončeno v roce 2005 s celkovými náklady 691 milionů korun, přičemž celá délka zábran dosahuje 2538,9 metrů.

„Jak ukázaly katastrofální povodně v roce 2002, velká voda umí napáchat spoustu nepříjemností a škody. Za těch 14 let od povodní jsme udělali v ochraně hlavního města velký krok kupředu, ale je jasné, že nemáme vyhráno navždy,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová. Aby došlo k eliminaci škod, je podle primátorky potřeba čas od času uspořádat cvičení.
Díky tomu se udržují zainteresované složky připravené, je možné nalézt případná slabá místa a zkontrolovat stav materiálu, který pomáhá vodu udržovat v patřičných mezích, zmínila Krnáčová.

 Radní pro oblast bezpečnosti Libor Hadrava na cvičení Holešovice 2016 Radní Libor Hadrava na cvičení Holešovice 2016.(Foto MHMP)

V rámci cvičení měl magistrát v plánu postavit v pěti úsecích celkem 1 171,8 metrů protipovodňových zábran. Podílelo se na něm 350 lidí. Náklady radnice odhadla na čásku bezmála 1,1 milionu korun. Přesnou výši ale bude znát až po vyúčtování skutečných nákladů jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. „Vzhledem k délce veškerých protipovodňových opatření v hlavním městě Praze je cílem cvičení také prověřit dostatečnost naplánovaných sil a prostředků k výstavbě jednotlivých úseků protipovodňové ochrany,“ sdělil radní pro oblast bezpečnosti Libor Hadrava.

CONTENT24

Například v době povodně, mezi 2. a 3. stupněm povodňové aktivity, je najednou potřeba kvůli stavbě zábran 500 lidí. V rámci cvičení město vyzkoušelo i komunikaci mezi jednotlivými složkami, tedy krizovým štábem hlavního města, hasiči, Krajským ředitelstvím policie hlavního města Prahy či záchrankou.

Celková délka všech protipovodňových opatření, mezi které patří zemní valy, pevné betonové stěny i mobilní hrazení na území hlavního města Prahy, je po dokončení všech etap zhruba 19,3 kilometrů. Pod všemi protipovodňovými opatřeními jsou navíc vybudovány vodotěsné železobetonové, štětovnicové či jílocementové stěny do hloubky nepropustného podloží, v některých místech až 12 metrů hluboké. Celkové náklady na výstavbu protipovodňových opatření hlavního města Prahy přesáhly tři miliardy korun.

Dále čtěte:

Chcete zastupitelstvo? Zaplaťte čtvrt milionu, vzkazuje pirátům Krnáčová

Opozice torpéduje pražskou vládu, žádá mimořádné zastupitelstvo

EMS podala na Prahu žalobu o zaplacení zhruba 30 milionů korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).