Menu Zavřít

Praha odložila vypracování studie na zástavbu Nákladového nádraží Žižkově

18. 10. 2016
Autor: Euro Martin Pinkas

Pražští radní odložili záměr vypracovat architektonicko-urbanistickou studii výstavby na Nákladovém nádraží Žižkov. Sdělil to primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) a radní Karel Grabein Procházka (ANO). Důvodem odložení je dopracování některých částí materiálu na zadání studie. Zamýšlená studie by měla určit, co kde na území bude stát, a měla by řešit také využití památkově chráněné hlavní budovy. O výstavbě na nádraží se vedou několik let spory. Kdy se začne případně stavět, není jasné.

„K předloženému materiálu se ještě objevily nějaké otázky nad některými detaily. Nejde ale rozhodně o to nechat území ležet ladem,“ řekl Dolínek.

Návrh znění zadání studie radní projednají ještě tento týden. „Dokument bude znovu předložen ve čtvrtek na operativním jednání rady,“ řekl Procházka.

O zástavbě rozsáhlého území léta nevyužívaného nádraží se mluví několik let. Původně měla kromě kolejí zmizet také zmíněná budova, proti se ale postavili místní obyvatelé i někteří politici. Později byla prohlášena za kulturní památku, pro celé území nyní platí stavební uzávěra.

Studie by měla nastínit urbanistické a dopravní řešení území včetně veřejných prostranství. Například, kudy povedou tramvajové trati nebo, kde budou školy či parky. Zabývat by se měla i funkcionalistickou budovou a jejím využitím. Studie však nebude řešit celé území, jeho část na severozápadním okraji totiž vlastní Central Group a tam je již vydáno územní rozhodnutí a stavební uzávěra tam neplatí.

Radnice Prahy 3 v uplynulých týdnech schválila smlouvu s firmou Central Group. Smlouvu kritizovala opozice na Praze 3, která ji považuje pro radnici za nevýhodnou. Proti se postavila také náměstkyně primátorky Petra kolínská (SZ/Trojkoalice), která by měla radním záměr na vytvoření urbanistické studie předkládat. Podle ní by mělo být řešeno území jako celek.


Z Prahy dále čtěte:

Praha vypíše urbanistickou soutěž na zástavbu žižkovského nádraží

BRAND24

Opozice na Praze 3 svolala mimořádné zastupitelstvo. Chce zrušit dohodu s Central Group

Zástupci Grandi Stazioni opět nepřišli předat hlavní nádraží


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).