Menu Zavřít

Praha nachystala finanční injekci pro malé a střední podniky. Rozdělí bezmála půl miliardy

31. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Praha připravuje finanční podporu malých a středních podniků. Z evropských peněz nabídne podnikatelům takzvané inovační vouchery, které jim umožní částečně financovat nákup technologicky náročných služeb nebo pobyt v zahraničních inkubátorech. Plán už schválili pražští radní. Prostřednictvím dvou výzev z Operačního programu Praha - pól růstu půjde do programu celkem 480 milionů korun. První výzva má odstartovat prvního ledna příštího roku.

Ukončení programu magistrát oznámil na konec června 2020. „Jde o konkrétní finanční podporu, přičemž bude existovat několik typů voucherů,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). První typ firmám umožní financovat projekty a spolupracovat s dalšími firmami v oblasti výzkumu a vývoje. Půjde na ně polovina celkové částky, tedy 240 milionů korun.

Podpora bude mít formu zpětně proplácených dotací a bude se pohybovat v rozmezí 75 tisíc a dvou milionů korun na jeden projekt. Povinnost podniku bude spolufinancování ve výši 25 procent u projektů do 500 tisíc korun a 50 procent u projektů nad 500 tisíc korun.


Jsou pražská startupy úspěšné? Čtěte:

Pražské startupy lákají zahraniční investory. Získaly desítky milionů

 Výroba čipů


Dalších 240 milionů korun půjde na takzvané specializované vouchery. Ty umožní firmám získat zkušenosti v zahraničních inkubátorech například v Silicon Valley. Další typy podpory budou zaměřeny na zahraniční veletrhy a výstavy, na koučing a mentoring a na kreativní služby.

CONTENT24

Praha se snaží startupy podporovat dlouhodobě, podílela se například na vzniku Prague startup centrum v paláci Adria, podporuje i Pražské kreativní centrum v bývalých radničních domech.

V uplynulých zhruba devíti letech Praha získala z evropských fondů v Operačním programu Praha - pól růstu asi 11 miliard korun. Dotace jsou v hlavním městě zaměřeny na výzkum a technologie, udržitelnou mobilitu a energetické úspory, sociální začleňování a boj proti chudobě a vzdělanost.

Dále čtěte:

TechSquare rozvíjí nový byznys. Propojí startupy a korporace

3D tužky a počítačové hry. Češi nasbírali na Kickstarteru stovky tisíc dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).