Menu Zavřít

Praha na rozvoj ekonomického systému vypíše tendry. Podle Pirátů to nebude fungovat

20. 1. 2017
Autor: ŠJů CC BY-SA 3.0 Wikimedia-Commons

Na další rozvoj ekonomického systému Ginis bude Praha vypisovat jednotlivé veřejné zakázky. Rozhodli o tom pražští radní na mimořádném jednání. Dosud veškerou správu systému zajišťovala firma Gordic, nově má další čtyři roky poskytovat jen základní podporu. Město firmě smlouvy několikrát prodloužilo, dostalo za to pokutu od antimonopolního úřadu. Opoziční piráti postup kritizují. Firmy si podle nich reálně konkurovat nebudou, musí být totiž součástí partnerské sítě tvořené Gordicem.

„Toto řešení nás po 25 letech zbavuje závislosti na jednom dodavateli a další rozvoj Ginisu bude probíhat formou otevřených soutěží,“ sdělila primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle primátorky pro tento postup hlasovala i komise ICT, v níž sedí i opozice.

Piráti to ale kritizují. „Aby obešla zákon o zadávání veřejných zakázek, zřizuje společnost Gordic takzvanou partnerskou síť. O tom, kdo bude členem této sítě, rozhodne Gordic, ale tyto firmy mu údajně budou konkurovat,“ uvedl zastupitel pirátů Mikuláš Ferjenčík. Město v minulosti opakovaně a bez otevřené soutěže stamilionové smlouvy na ekonomický systém Ginis prodloužilo. Antimonopolní úřad Prahu potrestal pětimilionovou pokutou.

BRAND24

Za čtyři roky, kdy bude základní podporu systému poskytovat Gordic, chce město vypsat tendr a vytvořit vlastní řešení ekonomického systému. „Soutěž a následná tvorba nového systému, migrace dat a jeho nasazení do řádného provozu ještě nějakou dobu potrvá,“ dodala Krnáčová. Město dnes zadalo Gordicu zakázku za 240 milionů korun v jednacím řízení bez uveřejnění, protože se blíží konec stávajících smluv.

Firma Gordic se jako výhradní správce stará o účetnictví Prahy od roku 1993. Rada se původně chtěla prodloužení smluv vyhnout tím, že by provoz ekonomického systému zajistila prostřednictvím městské firmy Operátor ICT. Problematické IT systémy Prahu stály stovky milionů korun. Kolik přesně tomu bylo u ekonomického systému, není nikdo schopen vyčíslit. Už dříve se mluvilo o více než miliardě korun, Gordic ale takovou částku odmítl.

Dále čtěte:

Kde bude nový magistrát? Praha uvažuje o třech místech

Praha bude stavět. Za miliardy

Magistrát podpořil transformaci brownfieldů v Bubnech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).