Menu Zavřít

Praha má rozdělit evropské miliardy. Uspělo 282 projektů

1. 9. 2017
Autor: MHMP

Hlavní město má v dotačním programu Praha-pól růstu přerozdělit z evropských peněz 10,45 miliardy korun. Z 614 žádostí o podporu uspělo 282 projektů. O dotace mají nejčastěji zájem žadatelé z oblasti školství.

Nynější program dotací byl vyhlášen v červnu 2015 a bylo v něm vyhlášeno 30 výzev. Podle srpnových informací ministerstva pro místní rozvoj, které je za evropské dotace zodpovědné, však tento operační program čerpá peníze nejhůře.

Magistrát vyzývá žadatele o evropské peníze v jednotlivých vlnách, takzvaných výzvách. Operační program otevře letos žadatelům 13 výzev za téměř čtyři miliardy korun, které jsou zaměřeny na modernizaci či zvyšování kapacity škol nebo na zvyšování komfortu v městské dopravě.


Zpět do dílen. Přečtěte si:

Děti se vrátí do dílen. Školy získají polytechnická hnízda za 90 milionů

 Ilustrační foto


Nejvíce peněz je k dispozici ve výzvách z prioritní osy 1 zaměřené na výzkum, technologický rozvoj a inovace. „I v rámci této prioritní osy evidujeme značný zájem žadatelů a finanční prostředky se daří na smysluplné projekty přidělovat,“ uvedla radní pro evropské fondy Irena Ropková (ČSSD).

Největší zájem je o výzvy týkající se školství. „Letos na jaře Praha uzavřela dvě z nich, do kterých se přihlásil rekordní počet žadatelů. Ti si na modernizaci a vybavení škol a navýšení kapacit základního vzdělávání za účelem inkluze měli šanci rozdělit 700 milionů korun,“ dodala.

Z dotací chce například upravit a vybavit laboratoř Střední škola umělecká a řemeslná na Praze 9, vytvořit zázemí pro polytechnické dovednosti mateřská škola v Praze - Kolovraty či základní škola v Praze 8, která chce zmodernizovat učebnu chemie a přírodovědy.

Nově lidem s žádostmi pomáhá ombudsman pro evropské fondy, který jejich situaci odborně posoudí, doporučí řešení a další postup. Pozici ombudsmana zastává bývalý ředitel magistrátního odboru evropských fondů Jan Hauser.

BRAND24

Česká republika měla ke konci července smluvně zajištěno 33,6 procenta evropských dotací určených na programové období 2014 až 2020. Nejhůře čerpající operační program Praha - pól růstu měl vyčerpaných jen 14,5 procenta. Naopak nejlépe čerpající program Zaměstnanost měl smluvně zajištěno 65 procent.

Praha dostávala v letech 2007 až 2013 peníze prostřednictvím dvou operačních programů: OPPA (Evropský sociální fond) a OPPK (Evropský fond pro regionální rozvoj). Finance z nich dočerpávala i po roce 2013.

Dále čtěte:

Hlavní město opraví za 90 milionů korun sportoviště

Evropské miliony půjdou na školy i sociální podnikatele


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).