Menu Zavřít

Praha kreslí nové kolektory. Přetnou centrum města

24. 12. 2016
Autor: CC BY-SA 3.0: Jagro-Wikimedia Commons

Pražská kolektorová síť by měla být opět o něco delší. K právě budovanému kolektoru pod Hlávkovým mostem mají přibýt další podzemní stavby v centru města. Podle předsedy představenstva společnosti Kolektory Praha Petra Švece jsou zatím ve stupni projektové dokumentace. Jde například o stavbu pod Ječnou ulicí, odhadovaná cena projektu je okolo miliardy korun. S realizací se počítá podle Švece zhruba do pěti let.

„Je to velká výzva a neskutečně složitý projekt. V Ječné ulici jsou významné, ale staré vodovodní řady a tramvajová trať,“ sdělil serveru Euro.cz Švec. O jedné miliardě korun za realizaci hovoří podle Švece studie proveditelnosti, přesnější vyčíslení určí až podrobnější projekt.

S kolektorem se počítá také v horní části Václavského náměstí. Podklady pro zadání projektové dokumentace by mělo město začít zpracovávat příští rok. Stavba kolektoru je podle Švece spojena s revitalizací náměstí. Spodní část náměstí je protkaná kolektory už z dřívějších dob. Další kolektor by měl vést z centra k vodojemu Karlov. Podle Švece jde o hlubinný zásobní kolektor.

V letošním roce město odstartovalo stavbu nového kolektoru pod Hlávkovým mostem, magistrát vyjde na více než 460 milionů korun. Přemístění inženýrských sítí do kolektoru pak umožní následnou rekonstrukci mostu. O stavbu se postarají firmy Subterra a Hochtief. Práce na kolektoru měly původně začít vloni. Město ale nestihlo včas vybrat dodavatele. Kolektor bude měřit 400 metrů a povede přes Štvanici v hloubce od 28 do 37 metrů.

BRAND24

Miliony za pronájem

Společnost Kolektory Praha ročně z pronájmu kolektorů získá okolo 213 milionů korun, v letošním roce se podle Dany Janečkové z oddělení marketingu připojil jeden nájemce. „Stále však narůstá délka nových uložených optokabelů používaných pro internet, televizi a další média u stávajících nájemců. S nárůstem počítáme i v příštím roce,“ sdělila Janečková.

V současnosti vede pod pražským povrchem až 90 kilometrů průchozích podzemních chodem, ve kterých jsou umístěny například vodovodní a teplovodní trubky, kanalizace či energetické, telefonní a optické kabely.

Dále čtěte:

Holešovice spojí s Karlínem lávka. Město vypíše architektonickou soutěž

Magistrát podpořil transformaci brownfieldů v Bubnech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).