Menu Zavřít

Praha chystá MHD zdarma v době smogových situací. Zvažuje zavedení nízkoemisní zóny

23. 1. 2019
Autor: Tomáš Novák, Euro

Hlavní město plánuje zavést MHD zdarma v době vyhlášení smogové situace. Zároveň prověřuje možnost zavedení nízkoemisní zóny a mýtného. Řekl to náměstek primátora pro životní prostředí a infrastrukturu Petr Hlubuček (STAN). Zavedení MHD zdarma by měla na nejbližším jednání schvalovat rada. Magistrát připravuje také informační kampaň, která by měla poučit Pražany o tom, co by v době smogu neměli dělat.

Zavedení MHD zdarma v době smogu zvažovala už minulá politická reprezentace, od plánu však ustoupila. Podle Hlubučka je to opatření, které by mohlo v době zhoršené kvality ovzduší výrazně pomoci. Český hydrometeorologický ústav vyhlašuje několik stupňů smogové situace, hromadná doprava zdarma by podle náměstka měla fungovat už při tom nejmírnějším.

Další opatření v době smogu, které magistrát připravuje, počítají například s doporučením pro firmy, aby zaměstnancům umožnili práci z domova. Zaměstnanci by se tak nemuseli přepravovat po městě, nelákalo by je využívat automobil a chránili by svoje zdraví. V plánu je také outdoorová informační kampaň založená na plakátech, které budou nabádat Pražany k tomu, aby v době smogu například nejezdili autem či nerozdělávali oheň.

Vedení města podle náměstka nechává prověřit i zavedení nízkoemisní zóny, při které by celoročně do širšího centra města nemohly jezdit starší vozy s vyššími emisemi. Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) nicméně v úterý uvedl, že s tímto řešením nesouhlasí, protože omezuje lidi a podle studií výrazné zlepšení ovzduší nepřinese. Město už v minulosti zavedení zóny několikrát zvažovalo, od záměru vždy ustoupilo.


Metro ano, Břevnovská radiála ne. Adam Scheinherr vybírá, na které stavby pošle Praha miliardy

 Náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr


Do budoucna by mohlo být řešením zhoršeného ovzduší v centru zavedení mýtného pro vjezd do centra. Podle Scheinherra takový systém vzniknout musí. „Je to podmínka dostavby městského okruhu,“ uvedl. Dodal, že nejprve se musí změnit legislativa tak, aby opatření bylo možné.

Minulá politická reprezentace připravovala pro období nejtěžších smogových situací tzv. regulační řád, který by omezil vjezd do metropole pro nákladní a polovinu osobních vozů. Po téměř dvou letech přípravy se ukázalo, že zavedení podobného systému je nereálné, a to zejména kvůli chybějícím objízdným trasám a komplikovanosti reálného vymáhání zákazu.

Praha je po Ostravě druhým nejhorším městem z hlediska znečištění ovzduší. Zatímco v Ostravě je smog dán především výrobou, v metropoli drtivou většinu zplodin produkuje doprava. Hlavní město trápí zejména prachové částice označované jako PM10, které jsou velmi malé a při vdechnutí se usazují v plicních sklípcích, odkud se dostávají do krevního oběhu a roznášejí rakovinotvorné látky. Zásadním problémem, zvyšujícím jejich koncentraci, jsou dieselové motory s poškozeným nebo úplně chybějícím filtrem pevných částic.

BRAND24

Čtěte také:

Zákaz vjezdu kamionů do Prahy je kvůli námitkám nereálný, říká Scheinherr

Po metropoli vlakem duchů. Také Praha chystá automatizovaná metra

Klíčové dopravní stavby nezastavíme, zní z pražské radnice. Které to ale podle koalice jsou?

Ťok a zástupci Prahy se shodli na zahájení výkupu pozemků pro dostavbu okruhu

Praha chce vrátit tramvaje na Václavské náměstí, dopravní podnik začne s přípravami

Blamáž na trase D: Praha a DPP nemohou vyhlásit výtvarnou soutěž na stanice

Chytré město: Praha je nejostřejší tužka ve středoevropském penále

 Chytré lampy v blízkosti Karlínského náměstí měří znečištění ovzduší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).