Menu Zavřít

Praha chce přiškrtit toky energií ve svých budovách

29. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hlavní město spustí dvouleté pilotní testování systému hospodaření s energiemi ve svých budovách. Cílem je snížit energetickou spotřebu až o deset procent. Magistrát projekt spustí nejdříve v několika středních školách, v Muzeu hlavního města Prahy nebo v Jedličkově ústavu. Náklady město vyčíslilo na 2,6 milionu korun.

Po vyhodnocení by se měl nový systém rozšířit na veškerý nemovitý majetek hlavního města. Zadávací dokumentaci k veřejné zakázce už schválili pražští radní.

„Efektivnější hospodaření hlavního města je dalším důležitým výstupem koncepce Smart Prague do roku 2030. Kromě zvyšování komfortu života pro občany chceme šetřit peníze, abychom úspory mohli investovat do oblastí, na které se v současném rozpočtu nedostává,“ uvedla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Projekt reaguje také na požadavky ministerstva průmyslu a obchodu na snižování energetické náročnosti.


Jak bude vypadat Praha v roce 2030. Čtěte:

Vodíkové autobusy a bezodpadové město. Praha představila plán do roku 2030

  Solární odpadkové koše v Praze 1

BRAND24


Přínosy zavedení systému řízení spotřeby energií jsou podle magistrátu v ekonomické rovině velmi dobře měřitelné a navázané na úsporu spotřeby energií a médií. Omezí se plýtvání, efektivnější bude preventivní údržba, město bude znát přesné náklady na výrobek nebo službu.

„Kromě toho bude možné efektivně vyhodnocovat úsporných opatření a sníží se emise znečišťujících látek. Projekt svými výsledky aktivně doplní plánované projekty, které budou koncepčně řešit investice do budov a energetické úspory,“ informoval magistrát.

Dále čtěte:

Praha chce zkušebně vybavit své budovy chytrými technologiemi

Magistrát zadal Operátorovi ICT další zakázku za stovky tisíc


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).