Menu Zavřít

Praha bude usilovat o ovládnutí Pražských vodovodů a kanalizací. Radní to odsouhlasili rovnou dvakrát

25. 4. 2017
Autor: čtk

Pražští radní rozhodli, že chce město získat 100 procent akcií společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Uvedla to primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zároveň radní nechali vyhotovit memorandum o koupi, které chce s PVK podepsat. Vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia. PVK mají pronajatu vodohospodářskou síť do roku 2018 od městské společnosti Pražská vodohospodářská společnost (PVS). PVK v minulosti konkrétní jednání komentovat nechtěly.

O záměru získat PVK hlasovali radní letos už jednou. „Od původního usnesení se to dnešní liší v tom, že jsme schválili cílový stav 100 procent akcií, kdežto původně bylo, že chceme získat až 100 procent,“ řekla Krnáčová.

Záměr nakoupit akcie společnosti chce město stvrdit podpisem memoranda mezi Prahou a PVK. „Momentálně jej mají právníci. Chceme vytvořit férové podmínky pro to, abychom akcie mohli získat,“ řekla Krnáčová.

Prvním krokem podle ní bude odkup asi 34 procent akcií. Kdy a zda se tak stane, zatím ale není jasné. Bude záležet například na konkrétní dohodě s PVK a ocenění majetku firmy. „Ohodnocení si asi vyžádá časovou rezervu a poradenství,“ řekla Krnáčová.


Jednání začala. Čtěte:

Praha chce ovládnout distribuci vody. Jedná s Veolií o koupi PVK

Adriana Krnáčová

BRAND24


Vodní hospodářství v Praze provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. PVK v 90. letech od státu koupila francouzská Veolia. Vodovodní síť má na základě dodatku z roku 2013 pronajatou do roku 2028. PVK ročně utrží pět miliard korun, Praze za pronájem vrací asi dvě miliardy korun a další částky vkládá do oprav sítí.

Francouzská firma v minulosti za ovládnutí PVK zaplatila sedm miliard korun, většina peněz se podle vedení PVK rozpustila ve státním rozpočtu.

Dále čtěte:

Praha chce získat od Veolie 100 procent akcií PVK. Už to posvětili radní

Jana Plamínková: Odpadky a voda by měly být Pražanů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).