Menu Zavřít

Praha 4 hospodařila v prvním pololetí s přebytkem 30 milionů. Podle opozice málo investovala

14. 9. 2017
Autor: CC BY 4.0: Chmee2-Wikimedia Commons

Hospodaření Prahy 4 skončilo v letošním prvním pololetí s přebytkem 30,6 milionu korun. Hlavní vliv mělo nižší čerpání kapitálových výdajů. Výsledek hospodaření projednali zastupitelé městské části. Letos plánuje radnice výdaje ve výši 1,2 miliardy korun a příjmy necelých 870 milionů korun. Schodek chce uhradit z vlastních zdrojů. Výsledek hospodaření kritizovala opozice, vadí jí nízké čerpání investic.

Příjmy městské části činily v pololetí 373,9 milionu korun, přičemž na celý rok počítá městská část v rozpočtu s příjmy 869,6 milionu korun. Nejvyšší částku získala radnice ze státního rozpočtu.

Co se týká výdajů, Praha 4 v pololetí čerpala zhruba 343 milionů korun, tedy 27,99 procenta z naplánovaného rozpočtu na celý letošní rok. Výdaje za celý rok mají podle plánu dosáhnout 1,23 miliardy korun. Výši výdajů ovlivnilo nízké čerpání investic, kdy radnice vynaložila asi 31 milionů korun, což je 6,86 procenta z celkově naplánované sumy. „Nejvíce se na nich podílí oblast bydlení,“ řekl starosta Petr Štěpánek (SZ/Trojkoalice).


Přečtěte si: Praha 4 se připojí k zónám placeného stání, řidiči nemají kde parkovat

 Náměstí Bratří Synků


Výsledek hospodaření kritizovala opozice, které vadí například nízké čerpání investic. „Kapitálové výdaje ve výši necelých sedmi procent považuji za katastrofu. To je na vyhazov. Kdybych tohle udělal já na některém ministerstvu, tak dostanu ´padáka´. Nejste schopni administrovat projekty,“ řekl zastupitel Jan Petr (TOP 09).

BRAND24

Opozice vytkla radním nečinnost a nečerpání investic například v oblasti bezpečnosti nebo péče o zeleně. „Ochrana pořádku a bezpečnosti je nula. Je vám to absolutně jedno,“ řekl Patrik Šebesta (TOP 09). Podle zastupitele Filipa Váchy (TOP 09) se rozvoj Prahy 4 téměř zastavil. „Neznám městskou část, která by měla takhle špatný výsledek,“ řekl.

V Praze 4 vládne Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) s ODS, částí rozštěpeného ANO, které se přidalo ke STAN, a hnutím Pro Prahu. Koalice má v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Praha 4 je se zhruba 130 tisíc obyvateli největší pražskou městskou částí.

Více zpráv z městské části:

Praha uspěla u ústavního soudu. Nemusí vracet parcely v Centrálním parku na Pankráci

Projekt 2017: Praha 4 investuje do revitalizace koupaliště Lhotka 50 milionů korun


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).