Menu Zavřít

Praha 3 nechá odstraňovat graffiti. Vyhlásí veřejnou zakázku za 28 milionů

24. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Praha 3 bude bojovat proti ilegálním graffiti. Ve středu radní městské části schválili veřejnou zakázku na realizaci programu Antigraffiti, jehož cílem je náprava následků tohoto vandalismu. V rámci veřejné zakázky za 28 milionů korun má dodavatel odstraňovat graffiti po dobu čtyř let. Do programu se může přihlásit každý vlastník nemovitosti v městské části.

„Každý majitel nemovitosti na území Prahy 3 se může zapojit do programu vyplněním přihlášky do programu, na základě které bude podepsána smlouva. Veškeré náklady na čištění nemovitostí pak hradí městská část. Majiteli nemovitosti nevyplývá žádná finanční spoluúčast,“ uvedla tisková mluvčí městské části Michaela Luňáčková.

Od začátku června se čistí fasády 120 domů v ochranném pásmu od Ohrady směrem k Jarovu. Na souhlas odboru památkové péče hlavního města s čištěním budov od Ohrady směrem do centra městská část čeká. V této lokalitě bylo podáno 800 o vyčištění fasády.

Opozice: Nehospodárný a neefektivní projekt

Opoziční zastupitel a člen koalice Žižkov (nejen) sobě Ondřej Rut považuje projekt za nehospodárný a neefektivní způsob péče o veřejný prostor. „Majitelé domů jsou v naprosté většině dost ekonomicky silní, aby dokázali odstraňovat graffiti ve vlastní režii a jsou proti sprejerství pojištěni. Pojistné plnění pak v případě uzavření smlouvy s městskou částí nemohou čerpat nebo ho musí vydávat radnici. Sprejerství není na Praze 3 tak velký problém, aby za jeho řešení musela radnice utrácet každý rok kolem sedmi milionů korun,“ uvedl.

V Praze 3 jsou již od roku 2013 legální plochy pro graffiti. Ty jsou podle tiskové mluvčí využívány, ale problém s ilegálním graffiti se tím nevyřešil.

V Praze se graffiti zabývají jednotlivé městské části nebo například Dopravní podnik. „Obecně lze říci, že v boji proti graffiti se uplatňuje zejména prevence. Po projednání s památkáři opatřujeme některé budovy například ochrannými nátěry, nebo elektronickými ploty - ty naleznete například na pražském orloji nebo na Karlově mostě,“ řekl tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman.

BRAND24

Každý rok způsobí vandalové v pražské MHD škody za deset milionů korun. Například v roce 2015 dopravní podnik zaplatil za odstraňování škod 10,3 milionu korun, z nichž 8,8 milionu korun bylo vynaloženo na mytí graffiti z vozů, stanic a zastávek.

Přečtěte si další zprávy z Prahy 3:

Praha 3 rozdělí na dotacích přes 14 milionů korun

Areál na Pražačce se dočká modernizace. Praha 3 si připravila 91 milionů

„Snesla by i Lidl“. Žižkované debatovali o využití budovy nákladového nádraží

Žižkovský stadion na prodej? Praha 3 rozhodne do konce roku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).