Menu Zavřít

Povodeň v mobilu. Praha vyvinula aplikaci pro sledování vodních toků

5. 4. 2017
Autor: čtk

Hlavní město vytvořilo on-line aplikaci pro chytré mobilní telefony, která umožňuje sledovat vodní stavy a průtoky v povodí dvou největších vodních toků, Botiče a Rokytky. Aplikace se jmenuje Průtoky Praha a je volně dostupná na Google Play pro systém Android 4.0 a vyšší.

„Aplikace Průtoky Praha přehlednou formou zobrazuje aktuální data z osmi limnigrafických stanic, které sledují stavy vody na Botiči a Rokytce, a to nejen na území hlavního města Prahy, ale i na území Středočeského kraje,“ uvedla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Za vývojem aplikace stála zkušenost metropole z povodní v roce 2002 a především v roce 2013. Magistrát předpokládá její využití nejen pro orgány veřejné správy nebo krizového řízení, ale také pro širokou veřejnost.

„Vodní“ aplikace není první, kterou město nechalo vytvořit. Nedávno spustilo aplikaci a webovou stránku zmente.to, kde mohou obyvatelé Prahy upozornit na rozbité lavičky, chodníky či polámané stromy. Stěžovat si mohou i na dochvilnost MHD.

BRAND24

Praha rovněž spustila mobilní aplikaci pro cyklisty s mapami a navigací, její vytvoření vyšlo na několik desítek tisíc korun. Podle ČTK pokrývá celé území Prahy s přesahem 15 kilometrů do Středočeského kraje. Aplikace dokáže najít trasu a zkombinovat ji s MHD a vlaky. Uživateli nabídne několik variant trasy od nejrychlejší po nejbezpečnější, v mapách je zaneseno i umístění cyklostojanů.

Dále čtěte:

Praha spustí aplikaci zmente.to. Lidé na ni mohou poslat stížnosti

Praha si na půl roku pronajme solární koše za dva miliony

  Solární odpadkové koše v Praze 1



  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).