Menu Zavřít

Slunce bude! Praha trvá na přežitém požadavku na povinnou míru oslunění bytů

11. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Pražští radní dál trvají na tom, aby obyvatelé metropole měli povinnou dávku oslunění v bytech. Ta je vyjádřena už na první pohled absurdní normou, že stavba musí splňovat podmínku, aby 1. března dopadaly přímé sluneční paprsky na třetinu podlahové plochy bytu po dobu 90 minut.

Výsledkem jsou potom budovy, které se podivně a nepřirozeně kroutí, což bývá často neprávem přisuzováno zvrácenému vkusu architektů a investorů. Ti se ale jen snaží dodržet normu u co nejvíce jednotek, ty ostatní musejí prodávat jako ateliéry, kam si nelze přihlásit trvalé bydliště. Přesto je lidé navzdory politikům přesvědčeným o blahodárnosti březnového slunce kupují a bydlí v nich. Oblíbenou blokovou zástavbu Vinohrad nebo Dejvic zkrátka postavit podle této podmínky nejde.

Proti vyjmutí přežité normy v duchu pořekadla Kam nechodí slunce, chodí lékař z konce 19. století z Pražských stavebních předpisů (pozor, změna se nemá nijak dotknout osvětlení bytů) hlasovala Trojkoalice a někteří radní za ČSSD.


Čtěte: Slunce by mělo být volbou, nikoliv povinností


V době, kdy se v Praze téměř zastavilo povolování bytů, cena těch nových na trhu olizuje sto tisíc za metr čtvereční a ve společnosti obecně panuje skepse z architektonické hodnoty nových staveb, lze jen doufat, že až primátorka Adriana Krnáčová (ANO), jak avizovala, znovu předloží návrh na odstranění předpotopního požadavku, kterým se pyšníme kromě Slováků v Evropské unii jako jediní, budou radní-slunconoši na dovolené.

Expert na trh bydlení Roček: Defraudace společného mikroprostoru je zhoubná

 Milan Roček, Společnost pro Cenové mapy

Přečtěte si také:

Praha počítá se šesti novými mosty, na obzoru je jediný

Realitní džungle: makléřem může být kdokoli, změna je v nedohlednu

Developer Sekyra: Dostupným bydlením zabráníme odlivu mozků

Luděk Sekyra

BRAND24

Českomoravská Nemovitostní koupila od miliardáře Skaly budovu na Václavském náměstí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).