Menu Zavřít

Počet odbavených na pražském letišti vzrostl o pětinu

24. 7. 2017
Autor: Michael Tomeš, Mladá fronta

Pražské Letiště Václava Havla odbavilo během letošního prvního pololetí 6,76 milionu cestujících, meziročně o 21 procent více. Nejvíce cestujících, kteří pražské letiště využili, cestovalo letadly po Evropě. Největší nárůst počtu pasažérů ale zaznamenaly spoje mezi Prahou a Afrikou a linky na Blízký a Dálný východ.

Podle jeho vedení vypadá optimisticky i výhled na zbytek roku. Pražské letiště očekává, že se celkový počet odbavených cestujících za celý letošní rok přiblíží hranici 15 milionů. Důvodem je větší nabízená sedadlová kapacita a fakt, že letadla mají vyšší obsazenost.

„Tento trend pokračuje již od září 2016, současná obsazenost letadel se blíží v průměru 80 procent, což je velmi vysoké číslo,“ uvedl předseda představenstva pražského letiště Václav Řehoř. Růstu počtu cestujících pak pomůže i skutečnost, že do druhé poloviny roku jsou započítávány i silné prázdninové měsíce.

Cestující na linkách po Evropě tvořili podle statistik 90 procent všech pasažérů. Počet cestujících mezi Prahou a Afrikou proti loňsku meziročně vzrostl o 81 procent. O 70 procent více cestujících směřovalo na Dálný východ a o téměř 21 procent na Blízký východ.

Nejnavštěvovanější zemí podle počtu cestujících byla Velká Británie, nejoblíbenější destinací se v prvních šesti měsících roku stala Moskva, která tak předběhla o jeden stupínek Paříž, uvedlo letiště. Rusko pak z jednotlivých zemí představovalo nejrychleji rostoucí destinaci. Počet lidí letících na linkách mezi Prahou a Ruskem meziročně stoupl o 39 procent, o dva procentní body menší růst zaznamenala Itálie.

BRAND24

Kromě počtu cestujících zaznamenalo letiště i nárůst množství přepravovaného zboží. Nákladu se přepravilo během prvních šesti měsíců zhruba 37.000 tun, což meziročně představuje 14procentní růst.

Dále čtěte:

Trať na letiště a do Kladna povede částečně pod zemí. Město dalo souhlas

Aeroholding navrhuje dividendu státu ve výši 503 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).