Menu Zavřít

Plečnikův kostel v Praze 3 se chystá na zápis do seznamu UNESCO

4. 1. 2017
Autor: Tereza Čapková

Rekonstrukce vinohradského kostela Nejsvětějšího srdce Páně, jedné z nejpozoruhodnějších sakrálních památek v Praze, by měla skončit do tří let. V příštím roce by Česká republika mohla podat žádost o nominaci památky na seznam světového dědictví UNESCO. Řekla to ředitelka oddělení UNESCO na ministerstvu kultury Dita Limová. Nominaci doplní stavby, které autor kostela, slovinský architekt Josip Plečnik, postavil ve své vlasti.

Poté, co byl kostel před sedmi lety vyhlášen národní kulturní památkou, je rekonstrukce dalším krokem při úsilí o jeho zápis na seznam UNESCO. Při rekonstrukci kostela, která začala loni v létě, se opravují věže, do kterých zatéká, praskliny v podlaze a opravovat se budou také hodiny, největší v Česku. Šestimilionovou rekonstrukci financuje především tamní farnost, přispěl na ni ale i stát a městská část Praha 3.

Na prestižním seznamu UNESCO je od roku 1992 zapsáno historické jádro Prahy. Na indikativním seznamu památek, které každá země hodlá předložit k zápisu, má Česká republika mezi téměř dvěma desítkami položek rozšíření centra o další památky, uvažovalo se právě i o vinohradském kostele.

Tento záměr se ale podle Limové v současné době nerozpracovává a odborníci připravují jen společnou nominaci se Slovinskem pod názvem Nadčasová humanistická architektura Jože Plečnika v Lublani a v Praze. Slovinsko je hlavní koordinátor příprav, zatím poslední schůzka přípravné skupiny se podle Limové konala na podzim loňského roku.
Nominační proces je velmi dlouhý, o zápisech památek se jedná mnoho let. Pokud je nominace nadnárodní jako v případě Plečnikových staveb, je proces ještě složitější. Mezinárodních nominací má Česko připraveno několik. V poslední době je výbor UNESCO často upřednostňuje před čistě národními kandidaturami.

Dvanáct "zářezů"

Česká republika má zápisů na seznamu 12, což se vzhledem k její rozloze považuje za velký úspěch. Jsme co do počtu zápisů mezi prvními 30 zeměmi na světě, uvedla Limová. Nominace s Plečnikovými stavbami se podle ní ale určitě nebude podávat letos, možná v příštím roce.

BRAND24

Zápis na seznam UNESCO je pro majitele památek prestižní záležitostí. Uvedení v seznamu téměř automaticky znamená zvýšení zájmu turistů z celého světa. V Česku je také možné pro památky již zapsané i pro ty, které byly zatím jen nominovány, žádat o finanční podporu. Ministerstvo kultury v roce 2008 k několika svým dotačním programům v oblasti památek přidalo další právě pro jejich vlastníky.

Kromě nemovitých památek má Česko na seznamu UNESCO také položky nehmotného dědictví. Jsou to slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a jízdy králů na jihovýchodě České republiky; spolu s dalšími zeměmi má Česko na seznamu sokolnictví. V prosinci seznam rozšířilo české a slovenské loutkářství. V registru Paměť světa, který je určen na záchranu nejvzácnějších dokumentů a jejich zpřístupnění, má Česko pět položek.

Další zprávy z městské části:

Praha 3 chystá opravu žižkovského stadionu. Za osm milionů

Praha 3 svolá mimořádné zastupitelstvo kvůli novému provozovateli trhů na „Jiřáku“

Opozice na Praze 3 svolala mimořádné zastupitelstvo. Chce zrušit dohodu s Central Group


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).