Menu Zavřít

Petřínské zahrady čeká revitalizace. Stát bude přes 20 milionů

2. 1. 2017
Autor: CC BY-SA 4.0: Chabe01- Wikimedia Commons

Zahrady na Petříně by se letos měly dočkat oprav. Rekonstrukce čeká park u rozhledny, schodiště přes Petřínské skalky nebo toalety v Seminářské zahradě. Vyplývá to z textu rozpočtu hlavního města schváleného na letošní rok. Opravy budou stát více než 20 milionů korun. V loňském roce již město nechalo probourat novodobou zeď mezi parkem a zahradami Strahovského kláštera.

Rekonstrukce se dočká park u rozhledny včetně konce křížové cesty. Provizorní a nefunkční stavby chce město odstranit, zeleň čeká obnova. Asfaltové plochy nahradí dlažba ze žulových odseků a mlatové cesty. V parku přibydou rovněž nové lavičky, odpadkové koše a veřejné osvětlení. Předpokládané náklady na tuto fázi oprav jsou podle dokumentu 15 milionů korun.

Na východním svahu, v petřínské Seminářské zahradě chce hlavní město opravit schodiště přes Petřínské skalky. „Cílem rekonstrukce je vytvoření nové stezky, která bude navazovat na původní torzo schodiště a vyšlapané trasy,“ píše se v materiálu. Cesta bude nově přerušovaná schodišťovými stupni a odpočinkovými podestami, na kterých vzniknou výhledová místa s lavičkami a osvětlením. Tato etapa by měla stát šest milionů korun.

BRAND24

V Seminářské zahradě budou rovněž opraveny veřejné toalety. WC je součástí samostatné kontejnerové bezbariérové buňky. Současně budou vybudované nové přípojky inženýrských sítí. Náklady stavby jsou odhadovány na jeden milion. Nad restaurací Nebozízek pak bude prodloužena za 2,5 milionu slepá cesta, která končí ve svahu. Cesta bude nově napojena na ty ostatní.

V loňském roce nechala Praha prorazit zeď z Petřína do zahrad Strahovského kláštera. O náklady na úpravy 830 tisíc korun se Praha podělila s kanonií strahovských premonstrátů.

Dále čtěte:

Novomlýnská věž otevře v dubnu. Oprava vyjde na 50 milionů

Holešovice spojí s Karlínem lávka. Město vypíše architektonickou soutěž


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).