Menu Zavřít

Parkování za polovinu? Praha 6 chce slevu pro podnikatele

19. 12. 2016
Autor: CC BY-SA 3.0: Sefjo-Wikimedia Commons

Praha 6 chce v zónách placeného stání podnikatelům zlevnit parkování na polovinu. Za jedno auto by tak platili šest tisíc korun, za druhé 12 tisíc a za třetí 15 tisíc korun. Sdělil to zástupce starosty Martin Polách (ANO). Úpravu navrhne magistrátu a vyzve ostatní městské části, aby se k návrhu připojily. Praha 6 chystá i menší úpravy, třeba slevu za noční stání.

V Dejvicích začaly zóny placeného stání platit v létě. Radnice tvrdí, že větší část řidičů i obyvatel bez aut žijících v zónách je spokojena. Více než 80 procent podnikatelů si ale na systém stěžuje. Radnice jejich výtky uznala.

„Uděláme vše pro to, abychom přesvědčili i ostatní městské části,“ uvedl místostarosta. Magistrátu navíc navrhne změnu týkající se druhého auta v rodině. To by mělo nově místo 12 tisíc korun stát 1200 ročně stejně jako auto první. „Lidé se placení zvýšené sazby vyhýbají přepisem druhého auta na manželku nebo jiného rodinného příslušníka. Chceme předejít zbytečné byrokracii,“ doplnil.

Průzkum mezi 1200 obyvateli ukázal, že se problémy s parkováním přesunuly do míst, kde zóny zatím zavedeny nebyly. Poukázala na to nadpoloviční většina lidí, kteří v takových lokalitách žijí. Dojíždějící lidé jsou totiž podle zkušeností radnice překvapivě ochotni parkovat až 15 minut chůze od stanice metra. „Mezi nejkritičtější místa patří Bořislavka, Petřiny a Staré Vokovice. Budeme žádat o rozšíření zón pro tyto oblasti,“ vysvětlil Polách. Třeba na Petřinách od léta vzrostl počet řidičů hledajících parkovací místo o dva tisíce. Rozšíření na celou městskou část není únosné do doby, než Praha vybuduje nová záchytná parkoviště, řekl.

Lidé parkoviště v Tobrucké nechtějí

První by mohlo podle radnice být v Tobrucké ulici, kde je k dispozici 144 parkovacích míst. Proti se ale zvedly hlasy místních obyvatel. Jedná se také o lokalitě na Vypichu nebo v Podbabě.

BRAND24

Radnice od ledna zavede slevu za noční stání ve smíšených parkovacích zónách, kde mohou parkovat i lidé bez trvalého bydliště. Půjde o slevu ze 20 respektive 40 korun za hodinu na jednotnou cenu 20 korun za noc. Ve vytipovaných a málo vytížených lokalitách třeba kolem vysokoškolského kampusu zlevní stání ze 40 korun na 10 respektive 20 korun za hodinu. Od ledna bude ve smíšených zónách ve státní svátky parkování zdarma.

Modré parkovací zóny, které na základě parkovacích karet umožňují parkování obyvatelům příslušné městské části, se v Praze zavádí postupně. V současnosti platí v Praze 1, 2, 3, na části Prahy 5 a 6, v Praze 7 a 8 a dalších od centra odlehlejších místech.

Dále čtěte:

Praha upraví pravidla parkovacích zón, zaměří se i na živnostníky

Zdarma nabídne o Vánocích parkování jen Praha 3, ostatní radnice zóny rušit nebudou

Parkovací zóny: Praha a Středočeský kraj zapomněly jednat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).