Menu Zavřít

Otevřete kufr. Pražské letiště začne kontrolovat zavazadla kvůli výbušninám

15. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pražské Letiště Václava Havla začalo namátkově kontrolovat zavazadla cestujících a hledat v nich stopy po výbušninách. Ráno letiště prohlédlo dvě zavazadla. Další informace o kontrolách pak přestalo uvádět s tím, že čísla jsou důvěrná. Denně ale chce kontrolovat desítky zavazadel. Letiště již dříve vyzvalo cestující, aby pro zajištění svých zavazadel používali zámky, které může bezpečnostní obsluha otevřít bez poškození.

Od opatření, které je běžné například na letištích v USA nebo Německu, si letiště slibuje vyšší bezpečnost cestujících. Vybrané zavazadlo bezpečnostní pracovník otevře, získá stěrem z jeho obsahu kontrolní vzorek a v detektoru prověří možnou kontaminaci výbušným materiálem.

Celý proces se uskuteční na specializovaném pracovišti pod stálým dohledem kamer. Cestujících se tento postup nijak nedotkne, během samotné kontroly nebudou přítomni a o jejím provedení se dozvědí podle pásky s upozorněním, kterou bude zapečetěno.

BRAND24

Denně v průměru pražské letiště odbaví 20 tisíc zavazadel, během letních měsíců zhruba dvojnásobek. Zavazadel kontrolovaných na přítomnost výbušnin bude jen malá část v řádech promile. Aby bylo možné předejít poškození zavazadel nebo zámků, doporučilo letiště používat certifikované takzvané TSA zámky, které jsou označeny znakem červeného diamantu. Tyto zámky mohou pracovníci ostrahy odemknout speciálním klíčem bez toho, aby je jakkoliv poškodili.


Dále čtěte:

Prahu s Čínou možná spojí další letecká linka

Česká letiště budou střežit další stovky policistů

 Česká policie zvýšila 22. března po explozích v Bruselu bezpečnostní opatření na mezinárodních letištích v Česku i v pražském metru.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).