Menu Zavřít

Oldřich Lomecký: Pro zákaz alkoholu zatím nemáme podporu

30. 9. 2016
Autor: MČ Praha 1

Městská část Praha 1 se stále nevzdává svého snu o vyhlášce, která by zakázala prodej alkoholu v místních večerkách, do centra by měli jezdit vozidlem pouze rezidenti a zásobování, revitalizace Václavského náměstí začala, odbor výstavby vyhlásil záměr k vydání územního rozhodnutí, i o tom hovořil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Jedna ze vstupních bran do hlavního města, Vrchlického sady u hlavního nádraží, už léta leží ladem, proč se Praha 1 nepustí do jejich úpravy?

Původní projekt byl zbytečně předimenzovaný, se zbytečnými vodními a okrasnými prvky a s nelogickou sítí cest. Náklady se blížily 300 milionům korun. Stávající upravený projekt je sice již lepší a výrazně levnější, nicméně v tuto chvíli má Praha 1 potřebnější projekty a je třeba je dělat postupně podle našich finančních možností a priorit. Také je třeba dořešit vytvoření územní rezervy pro případnou novou tramvajovou trať spojující Prahu 2 a Prahu 1 k Senovážnému náměstí.

Nemyslíte si, že by dobře vedená revitalizace částečně vyřešila i místní problém s lidmi bez domova?

Nemyslím si to. Lidé bez domova jsou sociální problém, revitalizace parku je dopravně-urbanistické řešení budoucího vzhledu části Prahy 1.

Novou podobu mělo získat i Malostranské náměstí, tedy bývalé poslanecké parkoviště, na co se čeká?

Malostranské náměstí je prostor ve vlastnictví magistrátu, který nemá Praha 1 svěřený do správy, a proto my můžeme pouze připomínkovat záměry hlavního města, nikoliv je přímo vytvářet.

Kdy začne platit v Praze 1 vyhláška omezující prodej alkoholu ve večerkách v pražské památkové zóně po desáté hodině večerní?

Máme ji v hrubém návrhu, nicméně podle zákona o hlavním městě Praze ji může vydat jen magistrát a zatím jsme pro ni podporu nezískali.

Jak to bude fungovat v reálu?

Ubylo by tvrdého alkoholu u turistů popíjejících v nočních hodinách v ulicích centra Prahy.

Co bude prodejcům hrozit, když by jí nerespektovali?

Pokuta za nerespektování vyhlášky by byla ve výši stanovené zákonem.

Nebojíte se, že i tak si budou turisté nosit do centra svůj alkohol a vyhláška tak vlastně ztratí smysl?

Určitě ne, pro návštěvníky Prahy by to ztrácelo smysl.

Úplný zákaz vjezdu aut do centra je podle vás nesmysl, smysl mají určité limity, jak si je představujte?

V centru nemá co dělat především tranzitní doprava. Parkování má sloužit rezidentům, vjíždět by měla pouze vozidla sloužící k zásobování a zajišťující potřebnou dopravní obsluhu. Pokud by chtěl do centra vjet automobilem nerezident, mělo by to být pro něj výrazně zpoplatněno.

Kdy začne revitalizace Václavského náměstí? Čekáte ještě na nějaké povolení?

Před 14 dny začala běžet lhůta, kde na úřední desce Prahy 1 odbor výstavby vyhlásil záměr k vydání územního rozhodnutí. Předpokládáme, že skutečné vydání stavebního povolení však bude ještě zpožděno řadou odvolání, ať již objektivních ze strany skutečných účastníků řízení, majitelů nemovitostí v dotčeném území, anebo jenom ze sportu od různých iniciativ zabývajících se touto „bohulibou“ činností.

Co vše se bude měnit?

Bude se realizovat celý projekt architektonické kanceláře Cígler – Marani tak, jak byl navržen, a tak, jak zvítězil v architektonické  soutěži.

Tušíte, jaké budou na revitalizaci náklady?

Bude vyhlášeno otevřené výběrové řízení, a to stanoví přesnou cenu. Nechci předjímat, odhadovat a napovídat.

Kolik půjde z kasy Prahy 1?

To je věcí případné dohody mezi Prahou 1 a magistrátem. Jsme na určité procento připraveni, ale pro úplnost i Václavské náměstí, tak jako Malostranské náměstí, je veřejný prostor vlastněný hlavním městem, který není svěřen do správy městské části.

 Na pražské Václavské náměstí se možná opět vrátí tramvaje Praha 1 nechce, aby tramvaje jezdily po náměstí podélně. (Foto Archiv DPP)

Jak to vlastně dopadlo s vizí, že se na náměstí vrátí i tramvaje?

Myslím, že tato vize je alespoň ve spodní části mrtvá.

Stále platí, že je Praha 1 proti jejich návratu?

V podélném směru rozhodně.

Jakou variantu podporujete?

Po překročení magistrály z Prahy 2 by případné nové koleje vedly na úrovni ulice Washingtonovy na Senovážné náměstí a dále na Masarykovo nádraží.

BRAND24

Praha 1 nabídla Praha magistrátu místo na stavbu pavilonu pro Slovanskou epopej. Jde o pozemek s parkem na konci Revoluční ulice u Štefánikova mostu, už máte z radnice nějakou reakci?

Ano, jde přesně o toto místo, podle územního plánu dostatečně velké pro umístění takové expozice a nejenom jí. Odeslali jsme na magistrát návrh projektu s touto vizí a dostali jsme odpověď, že návrh přijali a budou se jím kromě ostatních návrhů zabývat.

Městská část Praha 3 chce například pro epopej vybudovat samostatný pavilon na vrchu Vítkov, jaké by byly přednosti vaší lokality oproti Praze 3?

Praha 1 je v centru turistického ruchu, Praha 3 nikoliv. Jsme přesvědčeni, že zejména pro zahraniční návštěvníky je toto místo mnohem atraktivnější, takže přiláká více zájemců.

Další rozhovory se starosty městských částí:

Jana Černochová: Babiš je v bezprecedentním střetu zájmů

Bude to jako v Paříži, říká o ruském kole starosta Prahy 5

Starostka Hujová: Mucha patří na Vítkov

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).