Menu Zavřít

Nočním starostou v Praze bude Štern. Na problematická místa vyšle strážníky

21. 1. 2019
Autor: čtk

Pražští radní dnes vybrali tzv. nočního starostu. Stal se jím Jan Štern, asistent radní Hany Třeštíkové (Praha Sobě). Rada zároveň schválila složení komise, která bude nočnímu starostovi pomáhat. Jejím úkolem bude řešit problémy nočního života v Praze. V komisi zasednou zástupci Prahy 1 i městské policie. Problémy s hlukem jsou zejména v centru a způsobují ho bary a restaurace. Zřízením starosty se město inspirovalo v zahraničí.

„Chci se vyhnout zjednodušující zkratce a zdůrazňuji, že takzvaný noční starosta není funkce jednoho člověka, který bude v noci chodit po ulicích a žádat bavící se lidi, aby se ztišili. Je to tým lidí, který bude zavádět systematická opatření. Nepůjde o rychlou změnu mávnutím kouzelného proutku,“ uvedla Třeštíková. Podle ní je nutné vyvážit soukromý a veřejný zájem.

„Smyslem naší práce nebude přiškrtit noční život, naopak. Vycházíme z předpokladu, že noční život je důležitá hodnota, ať už kulturní, sociální či ekonomická. Zároveň ale generuje řadu problémů, které je třeba řešit. Budeme chtít formulovat konkrétní opatření, která budou vytvářet určité mantinely. Nejde o to mu přistřihnout křídla, ale kultivovat,“ řekl Štern.

Dodal, že mezi prvními opatřeními bude vyslání hlídek strážníků na nejproblematičtější místa v Praze. „Povedeme jednání s městskou policií o tom, jaké jsou v tomto ohledu možnosti zlepšení situace především v Dlouhé ulici,“ uvedl. Dalším krokem bude vyhláška umožňující městským částem stanovit ve vybraných lokalitách zavírací doby podniků.


Klíčové dopravní stavby nezastavíme, zní z pražské radnice. Které to ale podle koalice jsou?

Metro ve výstavbě


Komise začne jednat rovněž s provozovateli nočních podniků a kulturních akcí. Cílem je, aby sami podnikatelé předcházeli rušení nočního klidu. Třeštíková chce změnit image Prahy tak, aby nelákala turisty jedoucí pouze za levným alkoholem.

Komise se bude pravidelně scházet a projednávat problémy a hledat jejich řešení. Výsledky jednání přednese vedení města, kde je projednají a schválí radní. V případě, že to některé z opatření bude vyžadovat, dostanou jej na program jednání pražští zastupitelé.

V komisi nočního starosty budou vedle Šterna například radní Prahy 1 David Skála (Praha Sobě), ředitel strážníků Eduard Šuster, šéf magistrátního odboru kultury a cestovního ruchu František Cipro nebo kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko.

Štern se podílel například na vzniku kulturního centra Containall a Stalin, jejichž je spoluzakladatelem a provozovatelem. V minulosti také působil na ministerstvu zahraničí.


Chytré město: Praha je nejostřejší tužka ve středoevropském penále

 Chytré lampy v blízkosti Karlínského náměstí měří znečištění ovzduší.


Rozhodnutí radních kritizuje opoziční ODS. Funkce je podle ní zbytná. „Pokud chce rada problémy skutečně řešit, musí dát jasné zadání radnímu pro bezpečnost, který zodpovídá za práci městské police. Jeho agenda si větší podporu rozhodně zaslouží. V ulicích Prahy nechybí úředničtí koordinátoři, ale strážníci. Místo na nové úředníky mají jít peníze na jejich mzdy a výstroj. Řešení, které zvolilo stávající vedení, připomíná spíše antikonfliktní tým s bílým límečkem,“ uvedla předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija. Narážela na fungování týmu, který minulé volební období zřídila Praha 1 a který chodil napomínat hlučící a kouřící hosty před bary.

Kromě nočního starosty město uvažuje také o pozici informačního ombudsmana, který by vyřizoval žádosti o informace v rámci svobodného přístupu k nim. Záměr měli pražští radní projednat dnes, ale rozhodnutí odložili.

BRAND24

Praha v minulosti měla například ombudsmana pro zeleň, který fungoval ještě za vlády někdejšího primátora Pavla Béma (ODS). Tehdy měl na starosti podněty obyvatel týkající se zeleně a úklidu, k tomu byla na magistrátu dokonce zřízena bezplatná telefonní linka.

Čtěte také:

Po metropoli vlakem duchů. Také Praha chystá automatizovaná metra

Praha chce vrátit tramvaje na Václavské náměstí, dopravní podnik začne s přípravami

Blamáž na trase D: Praha a DPP nemohou vyhlásit výtvarnou soutěž na stanice

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).