Menu Zavřít

Nezaměstnanost v Praze v srpnu mírně vzrostla na 2,2 procenta

10. 9. 2018
Autor: Mladá fronta archiv

Nezaměstnanost v Praze vzrostla v srpnu z červencových 2,1 procenta na 2,2 procenta. Lidí bez práce přibylo zhruba o stovku na 20 410. Stoupl i počet volných míst, a to o více než šest stovek na 62.903. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR. Oproti loňskému srpnu podíl nezaměstnaných klesl o 0,7 procentního bodu. Loni bylo ke konci srpna v Praze bez práce 26 299 lidí a míst bylo 38 775.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i ty nezaměstnané, kteří nemohou do práce nastoupit hned, třeba lidi na rekvalifikačních kurzech či v pracovní neschopnosti, ženy na mateřské dovolené nebo vězně. Dosažitelných uchazečů o práci, tedy lidí schopných okamžitě nastoupit, ve věku od 15 do 64 let bylo letos ke konci srpna v Praze 18.371, meziměsíčně zhruba o 180 více.

Praha má ze všech regionů České republiky jeden z nejnižších poměrů počtu nezaměstnaných k množství volných míst. Na jedno místo připadá v Praze v průměru 0,3 uchazeče. Nejnižší poměr mají Tachovsko a Pardubicko s 0,1 uchazeče na místo, a naopak nejvyšší Karvinsko, kde na jedno místo připadá téměř šest uchazečů.

BRAND24

Celorepubliková nezaměstnanost v srpnu stagnovala na 3,1 procenta. Bez práce bylo 230 499 lidí, což je nejnižší srpnová hodnota od roku 1997. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 313 tisíc.

Přečtěte si také:

Průměrná mzda v Praze stoupla o sedm procent. Atakuje hranici 40 tisíc korun

Firmy lákají brigádníky i 150 korunami za hodinu. Marně

Češi mění zaměstnání jednou za pět let. Nejčastěji v lednu a v září

Hořet ano, vyhořet ne. Jak se bránit stresu

5 tipů, jak zvládnout v práci „den blbec“

Postavte se bossingu: tyto signály napoví, že vás šéf zneužívá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).