Menu Zavřít

Návštěvnost pražských památek je podobná loňské. Více lidí přitáhlo jen Židovské muzeum

1. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zájem turistů o pražské památky a atrakce je podobný jako v minulém roce. I letos jsou nejlákavějšími cíli Pražský hrad a zoologická zahrada. „Jedinou výjimkou v roce 2017 bude Staroměstská radnice, kde kvůli rekonstrukci a uzavření ochozu věže návštěvnost výrazně klesla,“ uvedla mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá. Slabší návštěvnost zaznamenala v červenci koupaliště.

O pražské památky je podobný zájem jako v minulých letech. Žebříček turisticky atraktivních míst se rok od roku příliš neliší. Nejnavštěvovanější památkou v hlavním městě je tradičně Pražský hrad, jehož branami od začátku roku do konce července prošlo přes 1,2 milionu platících návštěvníků. To je o 12,5 procenta více než za stejné období v minulém roce, uvedl mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

„Zatím jsou čísla velmi podobná loňskému roku, kdy k nám v červenci dorazilo přes 228 tisíc návštěvníků. V roce 2015 to bylo o 50 tisíc méně (178 tisíc lidí),“ sdělila tisková mluvčí Zoo Praha Alena Šteffelová. Do minulého čtvrtka do zoo přišlo 200 tisíc lidí.


Kolik lidí v Praze přespává? Čtěte:

V počtu přenocování zahraničních turistů byla Praha loni pátá v Evropě

 Staroměstské náměstí v Praze


V posledních letech se zvyšuje zájem o Židovské muzeum v Praze. Loni za červenec muzeum navštívilo na 65 tisíc lidí a předběžná čísla naznačují, že letos přišlo turistů více. Podle Jiřího Tejkala z odboru rozvoje a vztahů s veřejností nejvíce turisty přilákaly Starý židovský hřbitov a Španělská synagoga a zájem turistů přitahuje také v minulých letech zrekonstruovaná Maiselova synagoga.

Meziroční pokles červencové návštěvnosti zaznamenali v Národním muzeu. Letos si prohlédlo expozice muzea 22 tisíc lidí, což je téměř o šest tisíc méně než v roce 2016. Z toho přes 12 tisíc lidí přilákaly expozice nové budovy Národního muzea, necelé tři tisíce lidí zavítaly na Národní památník na Vítkově a 2400 návštěvníků přivítalo České muzeum hudby, uvedla Šárka Dočkalová z Národního muzea.

„Vedle tradičně oblíbeného Veletržního paláce se site-specific instalacemi Aj Wej-weje a Magdaleny Jetelové, se návštěvnické oblibě v létě těší zejména dvě aktuální výstavy - Gerharda Richtera v paláci Kinských a Františka Skály ve Valdštejnské jízdárně,“ informovala Tereza Ježková z Národní galerie. V letních měsících přitahuje pozornost také areál Anežského kláštera s programem Anežka LIVE!, který je plný umění, filmu nebo hudby.

Letní sezona je důležitá pro provozovatele koupališť. Areál Pražačka navštívilo za červenec 5800 lidí. „Ve srovnání s loňským červencem je to asi o 15 procent méně, letošní červen byl ale zase lepší,“ řekl ředitel areálu Václav Bartásek. Stejný trend zaregistrovali i na koupališti Petynka. Za červenec přišlo 20 tisíc lidí, což je o 1000 méně než loni a o 16 tisíc méně než v roce 2015.

BRAND24

Ve srovnání s minulými roky je tato sezona nejsilnější. Od května do konce června přišlo celkem 56 tisíc návštěvníků, téměř o 17 tisíc lidí více než loni a o 6000 více než v roce 2015, sdělil Jan Blažek z marketingu koupaliště.

Čtěte také:

Ruští turisté se vrací do Prahy. Jejich počet se zvedl o více než polovinu

Radní Jan Wolf: Když budou odvádět peníze, ať tady Airbnb existuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).