Menu Zavřít

Návrh metropolitního plánu bude hotový do září. Projednávat se má v roce 2018

11. 4. 2017
Autor: prague-up.com

Institut plánování a rozvoje (IPR) odevzdá Praze do konce letošního září návrh metropolitního plánu. Do projednání s městskými částmi a státní správou návrh půjde v březnu 2018. Uvedla to náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Harmonogram přípravy budou radní schvalovat na úterním jednání. Metropolitní plán by mohl být schválen v roce 2022 a platit má od 1. ledna 2023. Podle plánu se řídí veškerá výstavba v Praze.

„K návrhu nového územního plánu se může vyjádřit každý občan Prahy. Připomínkami se budeme zabývat seriózně, a proto jejich vypořádání zabere delší čas. Chceme předejít soudním sporům a obstát při případném soudním přezkumu. Názory vlastníků pozemků i jejich sousedů chceme vypořádat opravdu férově,“ řekla Kolínská.

Pražané se budou moci s návrhem seznámit v pojízdných kioscích. Půjde o rozkládatelné stánky, které budou rozmístěny po celém území Prahy. Kolik jich celkem bude, Kolínská neupřesnila.

„Připravujeme i internetové aplikace, které pomohou Pražanům zorientovat se ve složitém dokumentu a formulovat připomínky tak, aby jejich zpracování mohlo probíhat kvalitně a zároveň nezabralo úřadu více času, než je nezbytně nutné,“ uvedla Kolínská. Harmonogram počítá s tím, že bude plán schválený na konci roku 2022.


Praha a Brno získaly čas. Čtěte:

Úleva pro Prahu a Brno. Poslanci posunuli platnost územních plánů do roku 2022

 stromovka

BRAND24


Praha měla mít nový plán do roku 2020, tento termín ale nestihne. Sněmovna proto podle Kolínské prodloužila v rámci novely stavebního zákona platnost současných plánů do roku 2022. „Není to jen kvůli Praze, ve stejné situaci je celá řada měst,“ řekla.

Tvorba nového plánu začala v minulém volebním období za primátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09). Územní plán určuje, kde se stavět smí a kde zůstanou veřejné plochy nebo zeleň. Metropolitní plán by měl přinést také výškovou regulaci staveb. Jeho přípravu v minulosti kritizovali zástupci některých radnic, odborníci i památkáři.

Dále čtěte:

Musíme v Praze zprovoznit brownfieldy, říká primátorka Krnáčová

Praha stagnující. Peníze by metropole měla, není ale do čeho kopnout


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).