Menu Zavřít

Na Zličíně, v Uhříněvsi a Kolovratech vzniknou základní školy za 770 milionů

12. 10. 2016
Autor: Ickkakce, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Praha příští rok zahájí stavbu tří základních škol za více než tři čtvrtě miliardy korun. Stavět by se měly na Zličíně, v Uhříněvsi a Kolovratech. Oznámila to radní pro školství Irena Ropková (ČSSD). V rozpočtu pro příští rok plánuje také navýšení příspěvku města na platy učitelů ze současných 300 milionů na 400 milionů korun.

Škola v Uhříněvsi za 320 milionů korun bude mít kapacitu 820 žáků, na Zličíně za 270 milionů 540 žáků a v Kolovratech za 180 milionů 420 žáků.

BRAND24

Celkem je v Praze asi 130 tisíc míst v základních a 45 tisíc míst v mateřských školách. Zejména školky jsou podle Ropkové zcela naplněné. Od roku 2020 navíc budou mít nárok na místo ve školce všechny dvouleté děti. „Ráda bych, aby si městské části školky začaly budovat primárně z evropských fondů,“ řekla Ropková. Ze 400 milionů korun vyčleněných pro projekty pražského školství může podle pravidel operačního programu jít na navyšování kapacit škol a školek až 125 milionů korun.
Na školství, mládež a sport je v letošním rozpočtu v běžných výdajích 10,6 miliardy korun a na investice 353,6 milionů korun. Další peníze na rozvoj škol a školek město přidělilo městským částem formou dotací.

V hlavním městě je podle magistrátních stránek zhruba stovka středních škol, téměř tři stovky základních škol a více než 260 mateřských škol.


Čtěte dále:

Evropské miliony půjdou na školy i sociální podnikatele

V Praze není zdaleka tak draze. Alespoň pro studenty

Místo luxusu děti. Praha 7 jim věnuje Vodárenskou věž


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).