Menu Zavřít

Mínus 120 milionů. Praha tratí na sdíleném ubytování

24. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pražská pokladna ročně přichází podle odhadů radnice kvůli takzvanému sdílenému ubytování o 120 milionů korun. Pracovní skupina zřízená magistrátem proto doporučila radním zvážit zavedení přísnější regulace služeb nabízejících především turistům krátkodobé ubytování. Nabídla několik variant, které mají nyní radní projednat.

Magistrát vychází z porovnání počtu nabízených nemovitostí přes web Airbnb a počtu subjektů, které jsou v Praze přihlášeny k placení místního poplatku za poskytování ubytovacích služeb. Podle magistrátu z toho vyplývá, že většina hostitelů není k platbě místního poplatku hlášena a neplatí jej.

„Velké množství poskytovatelů sdíleného ubytování v současné době o svých povinnostech neví anebo je považuje za nevyjasněné. Informovat o nich je první nutný krok, který musíme udělat, pokud chceme, aby své povinnosti začali plnit,“ uvedl vedoucí pracovní skupiny radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).


Přečtěte si rozhovor s radním Wolfem:

Radní Jan Wolf: Když budou odvádět peníze, ať tady Airbnb existuje

  Radní Jan Wolf


Poskytovatelé sdíleného ubytování mají podle magistrátu povinnost odvádět místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt, platit daň z příjmu či být držitelem živnostenského oprávnění.

Podle Wolfa rozšíření sdíleného ubytování snižuje také dostupnost bydlení pro místní obyvatele, protože tisíce bytů, které byly dříve využívány pro bydlení Pražanů, slouží turistům. To podle radního omezuje nabídku nemovitostí pro obyvatele města a zvyšuje kupní ceny nemovitostí i nájemné.

„Odpovídající zpoplatnění sdíleného ubytování a kontrola dodržování povinností omezí výhodnost poskytování sdíleného ubytování a může přispět k utlumení stávajícího boomu na vyváženější úroveň. Vybrané finanční prostředky by mohly být využity k nápravě negativních jevů, které sdílené ubytování Pražanům přináší,“ dodal Wolf.

Pracovní skupina navrhla radním několik možností, jak lze sdílené ubytování krotit. Jde o omezení ubytování v nemovitosti, kterou zároveň hostitel obývá, jenž zavedla například Barcelona nebo Berlín. Omezení pouze na některé dny v roce, které platí v Amsterdamu nebo New Yorku nebo na určité období, které platí v Barceloně a Amsterdamu. Možné je také sdílené bydlení omezit na určité území, počet hostů či zavedení licence pro hostitele.


O sdílené ubytování je zájem. Čtěte:

Do Prahy přijel „sdílet“ ubytování milion lidí. Magistrát s řešením vyčkává

 Letiště Praha, ilustrační foto


Podle předsedy pražských Pirátů Jakuba Michálka by ale rada měla spíše řešit problém, že klesá počet volných bytů a razantně se zvyšují ceny. „Což se nevyřeší zákazem či regulací Airbnb, ale musí umožnit developerům stavět na rozvojových plochách, kde jsou dnes stavební uzávěry a roky se čeká na územní studii,“ uvedl Michálek.

Nejjednodušším řešením problému sdíleného ubytování by bylo podle Michálka, aby Airbnb poskytoval data státu a rovnou z částky strhnul výši poplatku, aniž by se někdo musel registrovat k platbě poplatku. „Takové dohody má Airbnb třeba i ve Wisconsinu. Výše poplatku by se pak dala zvýšit a nastavit tak, aby za luxusnější ubytování šel vyšší poplatek než šest korun,“ zmiňuje Michálek.

BRAND24

Dodal, že je zejména potřeba nová legislativu pro novou dobu, nikoliv intenzivnější vynucování starých zákonů.

Na vedení Prahy a dalších velkých měst v Česku už kvůli sdílenému ubytování apelovalo i Sdružení nájemníků ČR (SON). Podle spolku porušuje stavební zákon a zhoršuje soužití v domech, unikají také státu daně a z trhu mizí kvůli několikadenním pronájmům tisíce bytů k bydlení pro běžné nájemníky.

Dále čtěte:

Řešte Airbnb, vyzývá sdružení nájemníků Prahu a další města

V počtu přenocování zahraničních turistů byla Praha loni pátá v Evropě

Stát chce zkrotit sdílenou ekonomiku, zatím bojuje s pravidly


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).