Menu Zavřít

Malostranské náměstí začátkem léta zeje prázdnotou, na revitalizaci stále čeká

7. 7. 2017
Autor: Tereza Čapková

Skupiny turistů postávají a poslouchají výklad průvodce před nedalekou „Lennonovou zdí“, další skupinky proudí směrem ke Karlovu mostu a zpět, jen Malostranské náměstí je krátce před polednem liduprázdné, na okraji chodníku posedává bezdomovec a uprostřed náměstí se fotí jedna žena. Na revitalizaci náměstí stále čeká. Podle radní Petry Kolínské (Zelení/Trojkoalice) momentálně magistrát jedná s Prahou 1 a památkáři. Stále ještě není dořešen počet parkovacích míst na náměstí či rozsah pěší zóny.

„Právě jsme ve fázi asi nejnáročnějších jednání, a to s památkáři. Pevný itinerář revitalizace nyní určit nelze, jednání musejí skončit dohodou všech. Stavební povolení pak ale již poběží zřejmě bez větších zádrhelů, do té doby ale musejí být všechny otázky dořešeny,“ uvedla Kolínská.

Tisk, který pražští radní koncem června schválili, podle Kolínské zadává další fáze projektové dokumentace k revitalizaci. „Radní ještě během léta schválí výsledek otevírání obálek a práce se budou moci rozběhnout. Architekty čeká zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí a následně dokumentace pro stavební povolení,“ zmínila Kolínská.


Magistrála v novém. Čtěte:

Národní muzeum pražskou ikonou, přechody a autobus. Architekti ukázali proměnu magistrály

I. P. Pavlova. Stačí zrušit parkovací místa po obvodu náměstí a vznikne dostatek místa pro předzahrádky i zeleň


Vítěze mezinárodní architektonické soutěže na oživení náměstí vybrala porota už v září roku 2014. Tehdy zvítězil návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Architekti chtěli sjednotit prostor, snížit počet parkovacích míst a vybudovat posezení či místo pro sochařské dílo a fontánu.

Cenu zakázky pro architekty a stavební inženýry magistrát podle Kolínské stanovil na 16,7 milionu korun bez DPH. Revitalizace náměstí by měla stát podle radní okolo 120 milionů korun. „Je to ale velmi orientační a spíše vrchní hranice, záleží například na míře zachování současné dlažby, případných archeologických nálezech, únosnosti současného podloží a podobně,“ uvedla Kolínská. Kopnout do země by se podle radní mohlo v druhé polovině roku 2018.

 Malostranské náměstí po revitalizaci I tak by mohlo vypadat náměstí po revitalizaci. (Zdroj IPR Praha)

BRAND24

Praha prozatím v prostoru bývalého parkoviště na Malostranském náměstí podle ČTK zřídí elektrickou přípojku, zlepší úklid a zjednoduší žádosti o povolení kulturních a společenských akcí.

Parkoviště na náměstí zrušila Praha loni od 1. července a od té doby se tu konají společenské akce a jsou tu rozmístěny židle a stolky. Na zrušení parkoviště si stěžovali někteří poslanci.

Dále čtěte:

Sloupy bez reklam. Praha schválila nová pravidla

Stolek a dvě židličky. Magistrát chce zjednodušit pravidla pro předzahrádky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).