Menu Zavřít

Magistrát podle soudu nemá nárok na náhradu škody kvůli opencard

9. 8. 2017
Autor: čtk

Pražský magistrát nemá podle Obvodního soudu pro Prahu 4 nárok na tři miliony korun, které požaduje po bývalém úředníkovi Jiřím Chytilovi v souvislosti s kauzou opencard. Soudkyně Hana Kadańová vyhověla námitce Chytilova právního zástupce, nárok je podle ní promlčený. Rozhodnutí není pravomocné, magistrát se může odvolat k pražskému městskému soudu.

Chytil byl na magistrátu v době vzniku opencard, ve stejnojmenné kauze byl jako šéf hodnotící komise pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu. K dnešnímu jednání nepřišel.

Podle žaloby Chytil nevymáhal po firmě Haguess pokutu, která vyplývala ze smlouvy s magistrátem. Haguess v té době opencard dodávala. Chytilův právník Ladislav Málek tvrdil, že je nárok magistrátu promlčený, podle jeho názoru by totiž v tomto případě neměla promlčecí lhůta trvat deset let, ale pouze dva, případně tři roky. Nárok podle něj mohl úřad uplatnit už v roce 2012, žalobu však podal v roce 2016. „Já se domnívám, že uplatnění toho nároku přišlo pozdě,“ řekl novinářům.

S tím v rozsudku souhlasila i Kadaňová. Původně přitom uvedla, že po předběžném prostudování spisu má za to, že škodu Chytil opravdu způsobil.

Magistrát žaluje také dalšího úředníka, šéfa magistrátního odboru informatiky Ivana Seyčka, chce po něm 18 milionů korun. V jeho případě soud jednání dosud nenařídil. Seyček byl v roce 2014 pravomocně odsouzen k 3,5 letům vězení.

BRAND24

Projekt Opencard z dob primátora Pavla Béma (ODS) vyšel na 1,75 miliardy korun a město se kvůli němu stále soudí s nástupcem firmy Haguess. Praha se nicméně rozhodla nepodat žalobu na samotného Béma se zdůvodněním, že podle právních analýz by město neuspělo.

Čtěte více o předražené pražské tramvajence:

Vlastník opencard žaluje hlavní město o 100 milionů kvůli poškození pověsti

Praha nevymáhá škodu v kauze opencard, přijde o peníze, tvrdí piráti

Opencard, konec prvního dílu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).