Menu Zavřít

Magistrát chce vyplatit stát z Kongresového centra, nevylučuje vstup investora

16. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Hlavní město plánuje odkoupit zpět státní podíl v Kongresovém centru Praha (KCP). Předcházet tomu ale musí jasná představa, jakým směrem se bude dál ubírat rozvoj obřího objektu a přilehlých pozemků. Uvedl to radní Karel Grabein Procházka (ANO). Nevyloučil ani vstup soukromého investora. „Už se toho nemusíme bát. Doba se posunula. Důležité je kvalitní zasmluvnění,“ zmínil radní.

Stát je sice podle Procházky ochoten prodat svůj většinový podíl v KCP městu zpátky, ale cena by byla poměrně vysoká. „Město ho nechce vykupovat teď, ale až bude hotová studie, pak teprve má smysl vést jednání se státem,“ uvedl radní. Jednou z cest podle něj může být i vstup soukromého kapitálu a spoluinvestora.

Kongresové centrum Praha vyhlásilo koncem loňského roku mezinárodní architektonickou soutěž, ve které mají architekti navrhnout možnosti rozšíření výstavních ploch a úpravy přilehlého Pankráckého náměstí. Vyhlášení plánuje v polovině letošního roku. Rekonstrukce a rozšíření centra podle radního nepůjdou pod jednu miliardu. „Rádi bychom rozvinuli také potenciál okolního území,“ konstatoval Procházka.

Nová hala má stát v jižním sektoru areálu KCP, kde je nyní parkoviště. Bude mít 5000 metrů čtverečních a vyjde na 250 až 300 milionů korun.


Přečtěte si rozhovor s obchodní ředitelkou KCP Žlebkovou:

Na Vyšehradě se bude vylepšovat

Kongresové centrum


V současnosti má KCP dva akcionáře, většinovým vlastníkem je stát s 55 procenty. Do centra majetkově vstoupil v roce 2014, kdy za společnost splatil dvoumiliardový dluh. Oddlužení ale podle Procházky neřešilo vnitřní dluh firmy.

Zhruba 400 milionů korun „jde“ podle radního za starou budovou. „Hovoří to o tom, že potřebuje revitalizaci, aby se mohla stát inteligentní budovou jednadvacátého století,“ zmínil radní. Před vstupem státu vlastnila KCP Praha, která kvůli rekonstrukci a odstranění vnitřního dluhu navýšila základní jmění firmy o 800 milionů korun.

BRAND24

Více komerčních ploch

Procházka by v rámci nových dispozic KCP rád změnil poměr komerčně využitelných ploch, který v současnosti činí 30 procent oproti 70 procentům, jenž slouží jako obslužné. V budoucnosti by to podle něj mělo být přesně naopak.

Součástí KCP je spolu s hotelem Holiday Inn také Business Centrum Vyšehrad. Kapacita prostor centra umožňuje konání kongresů až pro 9300 účastníků ve více než 50 sálech, saloncích a jednacích místnostech.

Dále čtěte:

Pražská superfirma získává kontury. Spravovat ji má Pražská plynárenská holding

Praha chce ovládnout distribuci vody. Jedná s Veolií o koupi PVK


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).