Menu Zavřít

Magistrát chce víceúčelovou kartu pro turisty. Na oplátku získá informace

20. 6. 2017
Autor: Petr Topič/Archiv

Praha vytvoří pro turisty novou víceúčelovou kartu. Náklady na pořízení by mohly být dva miliony korun a její vznik by měla koordinovat městská společnost Operátor ICT. Vznik nové karty v úterý schválili pražští radní. Dosud v Praze fungují Prague Card a Prague City Pass, které provozují soukromé firmy.

„Jsem přesvědčen, že taková karta má potenciál, a to finanční i co se týče dat, neboť získáme řadu užitečných informací z oblasti turistického ruchu,“ řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Město si pro vytvoření nové karty nechalo udělat analýzu. Vyplývá z ní, že dosud vydávané karty jsou pro Prahu neperspektivní. Navíc by k nim pravděpodobně od soukromých firem nedostala autorská a vlastnická práva. Loni se těch současných prodalo asi 51 tisíc. „Třeba Amsterodam jich prodal 175 tisíc, přitom má zhruba o 600 tisíc nižší turistickou návštěvnost než Praha. Jsem přesvědčen, že naše karta bude mít potenciál prodeje 250 tisíc kusů, který se bude zvyšovat,“ řekl Wolf.


Ruští turisté opět objevili Prahu. Čtěte:

Ruští turisté se vrací do Prahy. Jejich počet se zvedl o více než polovinu

 Turisté na Staroměstském náměstí v Praze


Město se chystá v případě nové karty vytvořit její fyzickou i elektronickou podobu. Turisté ji budou používat jako vstupenky do památek i jako jízdenku MHD. Plastová karta by pak podle Wolfa mohla sloužit i jako suvenýr. „Víme, že si ji lidé často schovávají, proto bude fungovat i jako suvenýr, třeba v podobě Hradčan a podobně,“ řekl.

CONTENT24

Novou kartu by mělo vlastnit výhradně hlavní město, a to včetně autorských a licenčních práv. „Vhodným řešením pro vytvoření nové pražské turistické karty je využití Operátora ICT pro zajištění technické stránky. Obchodně-organizační záležitosti by bylo možné zajistit prostřednictvím organizace PIS-PCT (Pražská informační služba-Prague City Tourism),“ píše se v dokumentu, který schválili radní.

Nyní by měla být zřízena pracovní skupina, v které by byli zástupci magistrátu i městských společností Operátor ICT a PIS-PCT. Pro vytvoření projektu jsou předpokládané náklady dva miliony korun. V budoucnu by si karta na sebe měla vydělávat sama.

Dále čtěte:

Praha táhne. Metropoli v zimě navštívilo přes 1,4 milionu turistů

Radní Jan Wolf: Když budou odvádět peníze, ať tady Airbnb existuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).