Menu Zavřít

Letná jinak. Ulice Dukelských hrdinů a Veletržní čeká proměna

1. 11. 2016
Autor: CC BY 4.0: ŠJů-Wikimedia Commons

„Letenský kříž“, tedy ulice Veletržní a Dukelských hrdinů v Praze 7, čekají úpravy. Nová podoba veřejných prostranství se váže na plánovanou rekonstrukci tramvajové tratě. Cílem je zvýšení komfortu pro cestující, lepší podmínky pro chodce nebo doplnění stromořadí. Koncepční studii budoucí podoby Letenského kříže zpracovává Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR) na podnět dopravního podniku a městské části Praha 7.

„Ulice Dukelských hrdinů je stejně jako Veletržní již dnes frekventovanou obchodní třídou. S otevřením tunelu Blanka se nyní skýtá příležitost k jejich celkové rehabilitaci,“ uvedl Ondřej Boháč, který je pověřený řízením IPR Praha. Návrhy změn jsou k vidění na výstavě před Veletržním palácem a lidé se k nim mohou vyjadřovat.

Ulice Dukelských hrdinů, dříve Bělského třída, byla jedním z hlavních bulvárů Prahy 7. V historii šlo o cestu od původní Písecké brány na Malé Straně do Královské obory. Dodnes je ulice hlavní spojnicí mezi nábřežím, Výstavištěm a Stromovkou. Veletržní slouží jako dopravní tepna Prahy 7, na které se nachází několik významných budov. V minulosti se uvažovalo o propojení Veletržní s Dělnickou ulicí. Dnes je tato myšlenka podle IPR znovu aktuální a urbanistické studie na zástavbu území Holešovice-Bubny počítají s jejich propojením.

BRAND24

„Stavební úpravy a celkové zvýšení kvality obou ulic mohou přispět k otevření nových provozoven a povzbudit provozovatele restaurací ke zřizování restauračních předzahrádek. Kultivace veřejného prostoru může podpořit místní podnikání a zvýšit pocit bezpečí,“ uvedla náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ, Trojkoalice).

Koncepční studie počítá s vybudováním nových a úpravou stávajících přechodů pro chodce a zajistí také jejich bezbariérovost. V rámci rekonstrukce čeká úprava tramvajové zastávky i chodníky. Přibude uliční mobiliář a podzemních kontejnery na tříděný odpad. Urbanisti prověřují i podmínky pro doplnění stromořadí. Lidé se mohou k aktuální podobě koncepční studie vyjadřovat také na stránkách IPR, a to do neděle 6. listopadu.

Více z Prahy 7:

Magistrát chce otevřít molo lidem, připravil memorandum

Místo luxusu děti. Praha 7 jim věnuje Vodárenskou věž

Starosta Čižinský: Nechte Stalina být

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).