Menu Zavřít

Letišti Praha přibylo 16,8 procenta cestujících. Patří mezi nejrychleji rostoucí

9. 11. 2017
Autor: Anna Vacková - Mladá fronta archiv

Pražskému letišti přibylo během letošního třetího čtvrtletí 16,8 procenta cestujících. Podle mezinárodní asociace leteckých operátorů Airport Council International (ACI) se tak v kategorii letišť s ročním počtem pasažérů mezi deseti až 25 miliony dostalo mezi pětici nejrychleji rostoucích v Evropě.

Před Prahou se umístily Antalya (+56,5 procenta), Ankara (+33,8 procenta), Varšava (24,2 procenta) a Petrohrad (+21,8 procenta). Ruská a turecká letiště podle asociace bodovala i v kategorii největších letišť. Téměř 20procentním tempem rostlo ve třetím čtvrtletí moskevské letiště Šeremeťjevo, istanbulské Atatürkovo letiště si připsalo zhruba 12 procent a téměř osm procent letiště Sabiha Gökçen nacházející se na asijské straně Istanbulu.

Největší meziroční nárůsty počtu odbavených cestujících zažívalo pražské letiště v prvním pololetí letošního roku. V prvním čtvrtletí uvádělo meziroční nárůst o 19 procent, v pololetí 21procentní růst. Růst počtu cestujících na Letišti Václava Havla je podle managementu dán kombinací vyššího počtu provozovaných letů, zvyšování kapacit na stávajících spojích a rostoucí obsazenosti letadel. Loni pražské letiště odbavilo 13 milionů cestujících, do konce roku si management vytyčil cíl zhruba 15 milionů cestujících.


Draze a pomalu. Rychlodráha na ruzyňské letiště vyjde na 31 miliard

 Hlavní nádraží (ilustrační fotografie)


Podle zimního letového řádu, který začal platit koncem října, má pražské letiště pravidelné spojení do 112 míst z 41 zemí. Linky pro cestující provozuje 56 leteckých společností, celkem z Prahy létá 61 aerolinek.

BRAND24

ACI reprezentuje zhruba 500 letišť ve 45 evropských zemích. Ta jsou rozdělena do čtyř kategorií podle počtu ročně odbavených cestujících.

Dále čtěte:

Dauhá, Krakov, Si-an…z Prahy se bude létat do 112 destinací

Praha chce pořídit na ruzyňskou linku „maxibusy“. Jezdit by mohly už na podzim


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).