Menu Zavřít

Kvůli sporu o výstavy v Mánesu tekla Vltavou rudá barva

14. 8. 2017
Autor: ČTK

Vltava v centru Prahy u budovy Mánesa se v pondělí zbarvila do ruda. Někdo do řeky vlil barvu, která není nebezpečná a postupně se rozpustí. Uvedl to mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Záležitostí se zabývají i policisté, uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan. K akci se přihlásila na své facebookové stránce umělecká skupina Bolt958, která kritizuje využívání výstavní síně Mánes k akcím nesouvisejícím s uměním.

Hladina řeky u Masarykova nábřeží u Mánesa v pondělí odpoledne dostala sytě červenou barvu. „Naši chemici tam udělali rychlý rozbor. Zjistili, že ta látka není v databázi nebezpečných látek, a že by tedy neměla být životnímu prostředí nebezpečná,“ uvedl Kavka. Podle prvních analýz hasičů se dostala do Vltavy vodou ředitelná barva, která se v řece postupně rozpustí.

Česká televize upozornila, že se k akci přihlásila skupina Bolt958. Na sociální síti zveřejnili členové skupiny fotografie ukazující, jak z budovy Mánesa nalévají barvu do vody. „Mánes má sloužit umělcům, avšak v současné době je spíše rozděluje. V prostorách výstavní síně se střídají komerční akce typu výstavy PlayStation, Ferrari anebo momentálně prodejna Reebok s tělocvičnou,“ napsala skupina na facebooku. Akcí chce Bolt958 podle svého vyjádření vyvolat debaty o využití Mánesa.


Za protestní akci podmínka. Čtěte:

Za červené trenýrky na Hradě dostali členové Ztohoven podmínky

Členové performerské skupiny Ztohoven stáhli 19. září na Pražském hradě prezidentskou vlajku a vyvěsili místo ní velké červené trenky.

BRAND24


Budovu s výstavní síní nechal koncem 20. let 20. století postavit Spolek výtvarných umělců Mánes, jehož prvním předsedou byl malíř Mikoláš Aleš. Nyní budovu provozuje Nadace českého výtvarného umění, které památku přiřkly po letech sporů soudy. Neuznaly nástupnictví spolku Mánes, který obnovil svou činnost po roce 1989.

Nadace čelila v minulých letech kritice části výtvarné obce, že s výtvarnou scénou nekomunikuje, nehospodárně nakládá se svým majetkem, její správní rada není volena transparentně a nenechá mezi sebe vstoupit zástupce mladší generace výtvarníků.

Dále čtěte:

Trenky jako přestupek? Skupina Ztohoven nespáchala trestný čin

Konvičkova akce vyděsila turisty, policie ji prošetřuje jako výtržnictví


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).